Beograd, 23.02.2023.

                                                              SAOPŠTENJE ZA JAVNOST


                                    POVODOM GODIŠNJICE
                            RUSKE AGRESIJE NA UKRAJINU


Forum za bezbednost i demokratiju, povodom godišnjice početka agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, ističe kako ona u današnjem vremenu savršeno ilustruje značaj evroatlantskih integracija za Srbiju, kao i pogubnost srpskog oslanjanja na Rusiju radi ostvarivanja vlastitih nacionalnih interesa.

FBD sa žaljenjem konstatuje da godinu dana nakon početka agresije na Ukrajinu vladajuća većina i dalje odbija da shvati razmere promene sveta nakon 24. februara 2022. i još uvek insistira na politici koja je sa ruskim napadom izgubila svaki kredibilitet, a koja je, kako se to jasno moglo videti 15. februara u samom Beogradu,  postala opasna i po samu Srbiju.

FBD u tom kontekstu izražava veliku zabrinutost uoči planiranih aktivnosti obeležavanja godišnjice početka rata u Ukrajini  i poziva nadležne organe Srbije da omoguće da sve najavljene manifestacije kojima se ruska agresija nedvosmisleno osuđuje proteknu bez incidenata.

FBD ocenjuje da bi bilo kakvi propusti prilikom obezbeđivanja ovih javnih skupova – kao i njihovo ograničavanje iz bilo kog razloga(!) – opravdano mogli biti tumačeni kao nespremnost zvaničnog Beograda da u potpunosti stane iza vlastitih odluka u Generalnoj skupštini UN kojima je jasno osudio agresiju na Ukrajinu.

FBD pri tome posebno naglašava da bi neuspeh Srbije da odbrani tu svoju poziciju – koja predstavlja retku svetlu tačku u njenoj spoljnopolitičkoj aktivnosti u proteklom periodu – neuspeh da se suprotstavi političkim snagama spremnim i voljnim da interese Republike Srbije podrede potrebama Kremlja i ruske agresije u Ukrajini predstavljao dramatičan korak unazad sa nesagledivo štetnim posledicama.