Beograd, 14.02.2023.

.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

   RUSIJA NE POMAŽE VEĆ OTEŽAVA POZICIJU SRBIJE   


Forum za bezbednost i demokratiju
izražava duboku zabrinutost pred sve većim, učestalijim i sve direktnijim mešanjem diplomatskih predstavnika Ruske Federacije u dijalog sa Prištinom i naglašava da to mešanje nema kao cilj rešavanje postojeće krize već upravo suprotno - njeno produbljivanje, i što je u ovom geopolitičkom trenutku najznačajnije  zadržavanje Srbije u sferi ruskog političkog uticaja.

FBD  je neposredno nakon okončanja sednice NSRS na kojoj je usvojen izveštaj Vlade o pregovorima sa Prištinom već upozorio  da su prizori sa te sednice drastično pokazali sve razmere štetnosti i pun spektar malignog ruskog uticaja. 
   
FBD sada naglašava kako nakon te sednice, nakon neuspeha ruskih eksponenata na samoj skupštinskoj sednici, poput popravnog ispita, najnovija ruska diplomatska ofanziva s pretnjama –  ne samo da potvrđuje  ocenu FBD  već  još ogoljenije pokazuje  da je za nastavak uspešnog vođenja procesa evroatlantskih integracija Srbije od presudne i dramatične važnosti  da se Srbija bez daljeg oklevanja konačno oslobodi i zaustavi takav uticaj Rusije.

FBD  posebno ističe kako glavni ulog u trenutnim razgovorima koje Srbija ima sa političkim predstavnicima Prištine i svojim evropskim partnerima nije rešavanje kosovskog pitanja već konačno opredeljivanje i izbor Srbije  ili da  se pridruži porodici evropskih država ili pak da prihvatiti sramnu, ponižavajuću ulogu poslednjeg ruskog satelita u ovom delu Evrope.

FBD na kraju, ali nikako na poslednjem mestu, upozorava kako tzv. Francusko-nemački predlog za Kosovo predstavlja možda i poslednju priliku koju će Srbija kao država imati da direktno utiče na rešavanje kosovskog pitanja, kao i da bi odustajanje od istog – povinovanje  agresivnom pritisku i insistiranju Moskve – definitivno predstavljalo odricanje Srbije i Beograda od samostalnog oblikovanja vlastite budućnosti i prepuštanje tog zadatka Kremlju koji će se u tome rukovoditi isključivo svojim interesima, a ne potrebama same Srbije.