Beograd, 12.09. 2022.                                                                                     


                                                                         SAOPŠTENJE ZA JAVNOST


                                                        CRVENA LINIJA ZA PATRIJARHA


Forum za bezbednost i demokratiju
najoštrije osuđuje pritiske Srpske pravoslavne crkve i njenog poglavara na rad državnih institucija koji su – čak i za ovu ustanovu – bez presedana! 
 
FBD nedvosmislenu podršku SPC i patrijarha  javnim skupovima sa kojih se upućuju zahtevi za sistemsku diskriminaciju građana Srbije vidi kao pokušaj  kojim SPC nastoji da stavi sebe i svoje „učenje“ iznad Ustava i zakona.

FBD podseća i naglašava da ti skupovi - pored toga što nastoje da pretnjom neredima i nasiljem utiču na unutrašnju politiku zemlje -  istovremeno predstavljaju otvoreni pritisak da se odustane od dosadašnjeg spoljno-političkog kursa zemlje, što im je i sve očigledniji cilj i osnovna svrha i motiv organizovanja! Kao što podsiču i pokušaje radikalnog podrivanja bezbednosti Srbije.

FBD  podseća i budućeg mandatara vlade i predsednika republike na njihove proklamovane programsko-političke ciljeve -  među kojima je i punopravno članstvo Srbije u EU - koje podrazumeva i puno i neometano uživanje Ustavom garantovanih sloboda od strane svih građana Srbije.

FBD zato očekuje i ohrabruje i predsednika i buduću vladu da istraju u ostvarivanju ovog cilja, bez obzira na pritiske jedne (pa makar bila i najveća!) verske zajednice koja i na ovom planu otvoreno i bestidno promoviše spoljno-političku agendu i ideologiju  Rusije.  Time bi nemerljivo pomogli očekivanoj i preko potrebnoj vrednosnoj i političkoj  emancipaciji Srbije kao svetovne države i čitavog srpskog društva, kao i daljem nastavku procesa njene integracije u EU.




Svaka vaša finansijska podrška u iznosu koji sami odaberete,
važna nam je i značajna
u susret dvadesetoj godini našeg postojanja,
aktivnostima i zalaganjima da Srbija bude slobodna i u Evropskoj uniji.
Delujemo odgovorno ne pristajući na uslovljavanja.
Naši stavovi i svi sadržaji su javni i svima dostupni.
Da bismo takvi ostali računamo na individualnu i on-line finansijsku podršku
svih koji prate, poznaju i cene naš rad i sadržaje koje objavljujemo.
Podržite nas SAD!
H v a l a!