BLOG    Pravni ugao                                                                                                                                                        

06. septembra 2022. 


Napisao
advokat Luka Jovanović, programski direktor FBD

  MAJMUSKE BOGINJE PROTIV EUROPRIDE-A 

Nakon s političkog vrha podstaknute problematizacije održavanja Euro Pride-a 2022 u Beogradu i zahteva za zabranu parade, praćenih šetnjama ulicama grada, koji stižu praktično svakodnevno od svih desničarskih stranaka i pokreta, po svojoj „originalnosti“, izdvojio se gospodin Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke.

On je otvoreno – u jednoj TV emisiji – s ciljem pokazivanja vlastite ‘političke elegancije' "istakao" kako bi se prihvatljivo obrazloženje za zabranu uredno prijavljenog javnog skupa u okviru Euro Pride-a moglo naći putem upotrebe rizika širenja majmunskih boginja! U tom slučaju dalje je istakao kako Evropa ne bi mogla da ima ozbiljnije zamerke - ako bi se, dakle, ta šetnja zabranila iz epidemioloških razloga!

Šta sve nije zdravo sa ovakvom političkom ‘‘elegancijom‘‘ i ‘‘logikom‘‘?

Kako najbolje objasniti apsurdnost (i nenormalnost) ponuđenog nam „rešenja“?
(Rešenja za problem koji, reklo bi se, postoji najpre u glavama onih po kojima narečena bolest,koju vide kao slamku spasa u odbrani od šetnje i Euro Pride-a u Beogradu, i nosi ime.)

Krenimo, kao i uvek, od početka…

Iako Zakon o javnom okupljanju u čl. 8 predviđa da u slučaju ugroženosti javnog zdravlja policija može da uskrati dozvolu za prijavljeni skup, policija nije vlasna da ocenu o postojanju opasnosti po javno zdravlje donose samostalno, niti prilikom procene njenih razmera ta ocena sme biti proizvoljna.

Za postupak procene postojanja opasnosti po javno zdravlje, kao i za određivanje neophodnih mera koje se u njenom suzbijanju trebaju primeniti, referentan je isključivo Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Taj Zakon razlikuje opšte, posebne i vanredne mere za sprečavanje širenja zaraznih bolesti.
Samo u okviru vanrednih mera je predviđena mogućnost naređivanja zabrane okupljanja na javnim mestima – koja bi predstavljala nužan preduslov da se uskrati dozvola za javno okupljanje u okviru Euro Pride-a zbog opasnosti po javno zdravlje.
Naredbu za sprovođenje vanrednih mera za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti donosi ministar zdravlja na predlog Zavoda za javno zdravlje i Komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

Kako bi zabrana Euro Pride-a „zbog opasnosti po javno zdravlje“ izgledala u praksi?

Prvo što bi se moralo dogoditi u tom nizu jeste da Zavod za javno zdravlje i Komisija za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti dođu do stručnog zaključka da majmunske boginje predstavljaju naročitu opasnost po javno zdravlje i zaraznu bolest od većeg epidemiološkog značaja za Republiku Srbiju.

Koliko bi javnost (kako domaća tako i strana) verovala takvom „stručnom“ zaključku sasvim je druga tema.

Dalje, ove institucije morale bi ministru zdravlja preporučiti, u skladu sa čl. 50 zakona, da donese odluku o proglašavanju epidemije majmunskih boginja na području grada Beograda.
U okviru te odluke morali bi da preporuče i zabranu svih javnih okupljanja (potencijalno uz ograničenje kretanja stanovništva na području „zahvaćenom“ epidemijom ili čak zabranu strancima da dolaze u Beograd dok epidemija traje?) kako bi se sprečilo širenje bolesti.

Kao što bi „stručnost“ zaključka u najmanju ruku bila upitna isto toliko (ako ne i više!) bi bio upitan autoritet ministra kome je istekao mandat da sprovodi takve preporuke.

Ministar bi u toj istoj fantaziji odluku o epidemiji proglasio neposredno uoči početka Euro Pride-a (najkasnije dva dana nakon što dobije preporuku za njeno proglašenje) – sve kako bi zaštitio njegove učesnike od bolesti, uključujući tu i brojne ugledne ličnosti i političare iz EU koji najavljuju dolazak u Beograd.

Dakako, sastavni deo ovog scenarija mogao bi biti i da će , nakon „stručne“ preporuke Zavoda i Komisije, prestanak epidemije biti proglašen neposredno nakon što je planirano da Euro Pride bude okončan – već idućeg dana.

Možda s ovakvom elegancijom shodno ideji g. Jeremića ipak previše komplikujemo sve ovo?

Možda bi za uspeh ovakve „specijalne operacije protiv Euro Pride-a“ bilo dovoljno samo da jedan centar političke moći baci sve pomenute važeće propise pod noge i da sam, mimo bilo kakvog zakona, odluči o svim ovim merama?

Upravo se tu možda vidi i najveća slabost potezanja rešenja s majmunskim boginjama g. Jeremića i drugih političara na desnici:

Da bi zabrana koju prizivaju uopšte bila moguća mora postojati upravo onakva vrsta koncentracije vlasti i političke moći koju i oni, iz opozicionih klupa, deklarativno kritikuju. Dočim su, u slučaju šetnje i Pride-a, ipak spremni da takvoj moći priznaju legitimitet – jer bi ista bila usmerena protiv nepodobne im manjine.

Uzdanje u takvu vrstu (po)moći za ostvarivanje vlastitih političkih ciljeva jasno ilustruje nerazumevanje ili pak otvoreno odbacivanje društvenih koncepata koji su takvu vrstu moći kao temelj organizovanja društva davno prevazišli.

Jedina prava epidemija, protiv koje se kao društvo moramo izboriti, jeste epidemija apsolutizma i autoritarnosti koji ne poznaju ni prava ni zakone.

Špicu najnovijeg talasa se trenutno ne nazire kraj, ali borba protiv njega mora da obuhvati dosledno zalaganje za ustavno pravno na slobodu okupljanja kao i beskompromisnu borbu protiv svake vrste diskriminacije.

Ta borba možda nije u planu protivnika Euro Pride-a ali bi je u planovima svih pojedinaca i organizacija koje se zalažu za istinski demokratsko društvo moralo biti.