Beograd, 23.08.2022.

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

SRBIJA DA NE ODUSTANE OD BRISELA

Forum za bezbednost i demokratiju ocenjuje i upozorava da su aktuelna erozija, omalovažavanje i podstrekavanje na odustajanje od Briselskog sporazuma Beograda i Prištine usmereni na brisanje EU-identiteta Srbije, kao zemlje koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i koja je u poslednjih deset godina najveći i najprepoznatljiviji uspeh u svojoj spoljnoj politici i ostvarila upravo potpisivanjem Briselskog sporazuma. Zato se na Briselskom sporazum mora istrajati, a ne od njega odustajati, jer bi to bilo i odustaje Srbije od EU.

FBD
posebno naglašava da odustajanje od Briselskog sporazuma nije u interesu ni jedne od strana koje su ga potpisale, a ni u interesu same Evropske unije, od koje se zato očekuje još agilnija podrška dijalogu, očuvanju i doslednom sprovođenju Briselskog sporazuma.

FBD takođe i jednako tako zabrinjava ćutanje i neagilnost proevropskih stranaka i organizacija u samoj Srbiji nevoljnih da gledaju dalje od svojih uskih partikularnih interesa i uvide širi i dalekosežni značaj dugoročno loših posledica  nezaustavljanja urušavanja briselskog dijaloga i odustajanja od Briselskog sporazuma.
FBD ističe da takvo ponašanje istovremeno pokazuje odsustvo njihove svesti o vlastitoj istorijskoj odgovornosti i nesposobnosti za hrabro suočavanje sa političkim izazovima osnaženih agresijom Rusije na Ukrajinu; kao i popuštanje i odstupanje pred sve neobuzdanijim pritiscima unutrašnjih i spoljašnjih protivnika članstva Srbije u EU koji teže destabilizaciji prilika na Zapadnom Balkanu i koji se lažno predstavljaju kao garanti tzv. nacionalnih interesa Srbije, posebno Srba na Kosovu.

FBD u tom kontekstu posebno naglašava odgovornost onih političkih partija koje su ‘’iznele’’ Briselski sporazum. One bi one prve morale biti svesne pogubnosti posledica njegovog kraha kao opasnosti koja vodi urušavanju kompletne arhitekture i rezultata njihove dosadašnje politike puta ka EU, bitne za budućnost Srba ma gde oni bili, a zbog koje su im i građani i strani partneri i EU i ukazivali poverenje, 

FBD upravo zato još jednom ističe kako izbor budućeg mandatara i članova vlade opedeljenje Srbije za nastavak eu-integracija  mora učiniti još vidljivijim i nedvosmislenim.
FBD naglašava da će se tako, istovremeno, otklanjati opasnost da Srbija otklizi i nađe se s one strane nove gvozdene zavese, koja se vidno obnavlja na ostacima nekadašnjeg staljinističko-etatističkog sveta, a na kojoj Srbija nikada nije bila.