POSEBAN TRETMAN: 

Novi parlament Srbije i EU

02. avgusta 2022.                                                                                                                                   
                           

Piše Milan Jovanović, predsednik FBD 

Juče sam napisao kako Srbija dobija novi parlament u koji se vraća i opozicija, ali i da dobija i parlament sa više notornih protivnika članstva Srbije u EU i zagovornika što tešnjeg saveza sa Rusijom, nego što je to ikad imala u svojoj višestranačkoj povesti nakon ponovnog uvođenja partijskog pluralizma.

To nisam napisao samo zbog opozicionih partija u parlamentu, koje su i desnije i radikalnije i od nekadašnjih radikala iz doba Slobodana Miloševića, ni zbog havarisanih fragmenata partija koje su nekad činile okosnicu grajdanske Srbije iz doba Zorana Djindjića, već jednako i zbog unutrašnjih anti-EU pomeranja u dosadašnjoj vladajućoj koaliciji. Lider SPSa Dačić je to pomeranje potvrdio još u toku izborne kampanje, otklizavajuci prema Putinu, ali isto tako i ‘’individualna pomeranja’’ u okviru Vucićevog SNS i partnera s izborne liste, gde su svaki dan iskakali politički stršljenovi puni i antie-eu otrova ili prekih reči ka susedima u regionu koji su u EU ili bliži EUi koje bi zbog toga trebalo denacifikovati‘‘ po ugledu na Putinovo ‘‘prevaspitavanje‘‘ Ukrajine.

Ostaje da su u narednim danima vidi ‘kako-će-ako-će‘‘, Vučić i njegov PR tim nastaviti sa održavanjem imidža posvećenosti EU i faktora stabilnosti na Zapadnom Balkanu i ‘kako-će-ako-će‘ vlada mandatara kojem će Vučić poveriti realizaciju ciljeva svoje politike integracije sa EU iz svog  pristupnog govora iznetih još ‘‘davno, davno, čaku u maju‘‘, na početku njegovog drugog mandata kao predsednika Srbije . Posebno u daljIm usaglašavanjima sa EU.

U jedno sam siguran: eventualni kraj srpske EU priče ovaj novi sastav parlamenta progutaće s krokodilskim suzama. 

Ali kako god taj kraj srpske EU priče bude bio tumačen domaćem publikumu on će otvoriti opasne puteve unutrašnjeg urušavanja - koje će jedni nazivati dugo očekivanom i željenom diferencijaciojm na patriotskim osnovama i finalnim razračunavanjem sa ostacima tzv. gradjanizma, a drugi, opravdano, novom političkom netolerancijom ili čak torturom.

Kako će reagovati EU?

Ako pritisnuta posledicama agresivne ruske spoljne politike ne bude imala ni volje ni vremena za Srbiju, onda će Srbija zaista i brzo postati ono što sam već prognozirao - Kuba na suvom.
Odlazak Zapada iz Srbije moguće bi u tom slučaju čak bio i brži nego što smo to svedočili u Rusiji ovog proleća.
Da do tužnog kraja EU priče ne de u Srbiji su za dalje održanje njenog puta ka EU u sadašnjim uslovima potrebni i ogromna državnička hrabrost i jasni rezovi.
K
oje mi je teško zamisliti na osnovu vidljivih markera sadašnjeg stanja glede unutrašnjih bezbednosnih činilaca i aktera.

Potrebno je novo razumevanje Srbije. I u EU i u samoj Srbiji, drastično različito od ruskog.