Beograd, 29.12.2021.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Umesto Novogodišnje čestitke

Forum za bezbednost i demokratiju sa žaljenjem umesto prazničnih čestitki podseća javnost da je proteklo tačno mesec dana od Saopštenja FBD povodom pojave organizovanih batinaša, naoružanih ljudi maskiranih kapuljčama, koji su se ustremili na učesnike građanskog protesta u Šapcu 27. novembra 2021.

FBD je tada apelovao da nadležni državni organi hitno, u najkraćem roku, rasvetle celokupnu logistiku organizovanim batinašima i odgovornost, kako njih tako i svih aktera i organizatora .

FBD sa zabrintošću konstatuje da se povodom toga još uvek nije oglasila ni jedna državna institucija - da su ignorisani zahtevi javnosti čemu se poslednje subote u 2021. priključila i  Advokatska komora iz Šapca s advokatima koji su prethodno tužilaštvu dostavili dokaze o licima umešanim u taj dogadjaj.

FBD izražava posebnu zabrinutost zbog toga što je javnost,  umesto očekivane reakcije nadležnih,   svedočila intenziviranju pritisaka - takođe "nepoznatih hajkaša ‘‘ koji su ciljano usmeravani prema pojedincima koji su javno podržavali pomenuti protest u Šapcu.

FBD posebno i ponovo naglašava važnost upozorenja da bi otustvo potpunog razjašnjenja šabačkih kapuljaša sa limuzinama vodilo samo još većem nezadovoljstvu javnosti, dubljoj radikalizaciji, polarizaciji i konfrontaciji, e da bi to još više opteretilo i ugrozilo demokratski ambijent političkih debata u kampanji pred izbore očekivane u aprilu 2022.

FBD zato umesto prazničnih čestitki upućuje Novogodišnji apel odgovornim državnim organima da se zaista ponašaju odgovorno, a gradjanima - najbolje želje da u novoj godini pokažu imunitet i pruže otpor smišljenoj, pojačanoj, neargumetovanoj i svađalačkoj retorici i arogantnim nastupima političara, ma ko oni bili, jer se time samo ugrožavaju stvarni interesi građana i društvene zajednice.