Beograd, 29.11.2021.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST


STOP UPOTREBI BATINAŠA

 

Forum za bezbednost i demokratiju izažava veliku zbrinutost zbog pojava nasilja zabeleženih prilikom protesta 27. novembra 2021. koji su održani u više gradova u Srbiji povodom usvajanja Izmena zakona o ekspropijaciji.

FBD je posebno zabrinut zbog pojave organizovanih batinaša, naoružanih ljudii u kapuljačama, ustremljenih na učesnike građanskog protesta u Šapcu, koja je izazvala opravdano i veliko nezadovoljstvo u javnosti dodatno ga radikalizujući.

FBD zato apeluje na sve nadležne državne organe da hitno, u najkraćem roku, rasvetle pojavu i celokupnu logistiku organizovanih batinaša na protestima u tom gradu i odgovornost svih lica umešanih u to. 

FBD ukazuje da bi odsustvo ove istrage moglo naneti ozbiljnu političku štetu vladajućoj stranci koja je u istom danu organizovala svoju spektakularnu konvenciju, a sporadične pojave batinaškiih hordi uspostaviti kao sastavni deo političkih nadmetanja.

FBD posebno apeluje da se do razoktrivanja slučaja batinaša u Šapcu, kao i svih drugih zabeleženih upotreba prekomerne sile ili nedoličnog ponašanja, uzdržava od izjava koje izazivaju dalju ili čak  doprinose j dubljoj radikalizaciji podela i društvenih konfrontacija jer bi to jedino moglo voditi ka novim konfliktima i fizičkim sukobima sve do onih koji više neće moći da budu ni sprečeni ni kontrolisani.

FBD
ponovo posebno naglašava odgovornost medija koji prilikom izveštavanja o ovim dogadjajima ne smeju postajati saučesnici, a pogotovo ne podstrekači radikalizacije i dalje konfrontacije.

FBD posebno ukazuje na medije koji kreiraju informativno polje u kome se vlast čak podstiče na tolerisanje ili pravdanje ponašanja i postupaka kojima bi upravo ona, i u spostvenom interesu i interesu svih građana, prva morala da se suprotstavi.