Beograd, 30.06.2021.

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

UZ NAJAVE PROTESTA NARODA I ADVOKATA

Zbog činjenice da je za 1. jul 2021. godine najavljen‚‘‘Veliki narodni i advokatski protest‘‘ kojim će se zahtevati ''povlačenje sramnog Nacrta zakona o parničnom postupku i raspuštanje radne grupe koja je osramotila pravničku profesiju‘‘ i saznanja da Ministarstvo pravde koje je predlagač tog Nacrta nije ispoljilo dovoljno razumevanja prema primedbama iznetim u stručnoj i široj javnosti, kao i previdjanja ruiniranja demoktraskih procedura u advokatskoj organizaciji, Forum za bezbednost i demokratiju izražava zabrinutost kako bi sve to moglo značajno i nepovoljno da utiče i dodatno optereti put Srbije ka Evropskoj uniji.

FBD u tom kontekstu posebno upozorava na pokušaje da se pri protestima protiv Nacrta izmena ZPP odgovornost za problematična rešenja koja on sadrži prebacuje ili izbegava pozivanjem ili izgovorima isticanjem da su ona uslovljena od strane EU .

FBD smatra da bi oko toga trebalo da se izjasni i od takvih tumačenja distancira i sama EU.

FBD takodje skreće pažnju i na pokušaje da se prilikom kritke ovog Nacrta dovodi u pitanje čak i spoljnopoliltičko opredeljenje zemlje za punopravno članstvo u Evropskoj uniji i dodatno produbi nepoverenje i nastavi podsticanje animoziteta prema organizacijama civilnog društva koje zagovaraju vrednosti i članstvo u EU.

 FBD pomenute tendencije, u situaciji sadašnjeg evidentnog zastoja Srbije u pregovaračkom procesu sa EU, smatra neprihvatljivim i štetnim, a u pogledu očekivane i opravdano zahtevane vladavine prava ističe da se odluke u pravnoj državi moraju donositi u dobroj veri, uz puno poštovanje demokratskih i zakonom propisanih procedura.