Beograd, 20.juni 2021.                                                                                                    ENGLISH TRANSLATION                                                                                                                  

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Podsticati reforme, a ne  etničke tenzije

Forum za bezbednost i demokratiju poziva zvaničnike Republike Srbije i medije u Srbiji da se suzdrže od izjava i napisa koji bi mogle voditi ka daljoj destabilizaciji političkih prilika u Crnoj Gori i pogoršavanju i daljoj eroziji  odnosa između Srbije i Crne Gore.

FBD, istovremeno, najoštrije osuđuje izjave zvaničnika iz Republike Srbije kojima se poziva na revanšizam i odmazdu protiv predstavnika građana Crne Gore zbog toga što su u parpalamentu glasali u skladu sa vlastitim interesima, a ne očekivanjima ili željama tzv. političke elite iz Beograda.

FBD napominje kako smo ponovo svedoci manifestacija grubog nerazumevanja notorne činjenice da interes Crne Gore nije isto što i interes Srbije i podseća da Beograd i Srbija već više od 15 godina nisu centar odlučivanja o budućnosti Crne Gore.

FBD upozorava na opasnost politika koje u osnovi predstavljaju nastavak osporavanja i  pokušaja da se poništi samostalnost Crne Gore i smatra pogubnim i za osudu svako podsticanje netrepeljivosti unutar crnogosrkog društva, pa čak i otvorenih sukoba koji se poslednjih dana mogu videti na ulicama Podgorice, a što Beograd mora nedvosmisleno osuditi i od njih se jasno distancirati.

Forum za bezbednost i demokratiju podseća da su i Narodna skupština Republike Srbije i Narodna skupština Republike Srpske u BiH izglasale vlastite rezolucije o Srebrenici te da u tom smislu kritikovanje Crne Gore zbog takve rezolucije samo predstavlja povod za nastavak mešanja u unutrašnja pitanja suverene države.

FBD najzad, ali ne na poslednjem mestu upozorava da takve izjave predstavljaju dodatni pokušaj i pritisak na Srbiju i njenu javnost s ciljem daljeg odvraćanja Srbije od Zapada i od Evropske unije i da im se umesto podsticanja reformi koje bi Srbiju  još brže vodile u EU podmeću i podstiču nova etička nadmetanja i primitivni politički populizam.

FBD
ponavlja da je Srbiji potrebna politika koja je afirmiše kao faktor regionalne i evropske stabilnosti, a ne politika koja bi da Srbiju  pretvori u generator obnove i proizvodnje zamrznutih konflikata i etničkih tenzija koje su bile tragične i pogubne u ne tako davnoj prošlosti.