Beograd, 08.decembar 2020.         
                                                                                                                                                               
                                                                                                                                                                                                                                                                                     

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
                                                                                                                                                                                                                                       IN ENGLISH  HERE


Srbija opet na strani suprotnoj od EU

 

Forum za bezbednost i demokratiju izražava žaljenje pred informacijom da  juče u Generalnoj skupštini Ujedinjenih Nacija Republika Srbija nije svojim glasom -  zajedno sa članicama Evropske Unije i zemljama kandidatima za članstvo u EU - podržala rezoluciju koja se protivi daljoj militarizaciji Krimskog poluostrva od strane Rusije, koju je upravo GS proglasila za okupacionu silu na teritoriji Krima.

FBD očekuje da će predsednica vlade i ministar spoljnih poslova što pre javno obrazložiti  ovakav  stav Srbije, budući da se on može sagledavati kao direktna suprotnost proklamovanim spoljnopolitičkim ciljevima Republike Srbije i njenoj opredeljenosti za članstvo u EU.

FBD pri tom napominje i da jučerašnje glasanje u skupštini UN ozbiljno podriva poverenje u program za koji su u Narodnoj skupštini Srbije dobili gđa. Brnabić i njena vlada. Šta više, FBD uz to misli kako su i svi oni ministri u vladi Republike Srbije koji se zalažu za evropske integracije u obavezi da  preispitaju  svoje učešće  u njoj,  ukoliko se nastavi s politikom koja nas, kao nikada u poslednjih 10 godina, otuđuje od naših evropskih suseda i udaljava od EU.

FBD takođe žalosti ćutanje opozicije i medija o glasanju u Generalnoj skupštini OUN.
Naime, smatramo da je opozicija - makar ona koja se  samodefiniše kao pro-EU, već morala da osudi svrstavanje Srbije uz neke od najozloglašenijih autokratija na planeti. Naravno  pod uslovom da ta opozicija ima volje, snage i kapaciteta za nastavak pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

FBD posebno ukazuje kako medijski vakum i celodnevno zakašnjenje u pravovremenom  izveštavanju o glasanju u GS OUN ponovo potvrđuje strepnje pojedinih istaknutih pojedinaca da je profesionalno novinarstvo u Srbiji u potpunosti podređeno političkom-partijskom interesu  i da  će taj medveđi zagrljaj voditi  još većem urušavanju njihove kredibilnosti ukoliko mediji i dalje budu istrajavali u ćutanju o temama poput ove.