Beograd, 27.04.2020.

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST



O najavljenom bojkotu i protestu


Forum za bezbednost i demokratiju sa žaljenjem i ekstremnom zabrinutošću gleda na  najavljeni bojkot sutrašnje sednice Narodne skupštine od strane poslanika iz redova Saveza za Srbiju i oštro osudjuje najave njihovog  protest za četvrtak u 18h – u vreme kada na snagu stupa policijski čas!

Forum za bezbednost i demokratju na ove najave SZS gleda ne samo kao na kukavičko političko nesnalaženje u datim okolnostima već i kao nečasno, imajući u vidu da je ta sednica Skupštine i zakazana da bi se odluke o proglašenju vanrednog stanja i smanjivanju i ograničavanju građanskih prava i sloboda u vreme vanrednog stanja ne samo potvrdile već u javnoj debati i preispitale od strane Narodne skupštine, kao što Ustav RS predviđa!

Forum za bezbednost i demokratiju mada i sam smatra da postoji mnoštvo osnovanih primedbi koje se vlastima oko svega toga što će biti na dnevnim redu i što je u vezi sa njim mogu uputiti, jednako tako smatra da je jedina gora opcija, mimo svega što se može kritikovati i dovoditi u pitanje po predloženom dnevnom redu, upravo izbor SZS da se sednici uopšte ne prisustvuje!
Građani Srbije imaju puno pravo da svoje nezadovoljstvo radom Skupštine iskažu i pred zgradom Narodne skupštine, ali narodni poslanici imaju dužnost (i privilegiju!) da to čine iz same Skupštine učestvujući u njenom radu!

Forum za bezbednost i demokratiju smatra da SZS  time što navodno ponosito istIče kako neće i ne želi da predstavlja građane Srbije, i to  na sednici Skupštine na kojoj se odlučuje o nekim od najosnovnijih prava građana, upravo svojom apstinencijom aminuje gaženje prava upravo onih ljudi koji su poslanicima koji su u  SZS na parlamentarnim izborima i ukazali poverenje da i o tim pravima brinu.

Forum za bezbednost i demokratiju najavu SZS o organizovanju protesta u četvrtak,  na sam početak policijskog časa ocenjuje opasnom po sve građane Srbije. Ne samo što bi taj protest  bio nepobitni zdravstveni rizik, već tu najavu vidi kao otvoreno destruktivno delovanje koje je, u ovom trenutku, nedvosmisleno i otvoreno usmereno na izazivanje sukoba policije i narodnih poslanika!

Forum za bezbednost i demokratiju upozorava da sa takvom neskrivenom željom za neredima i konfrontacijom Savez za Srbiju gura celu državu i društvo u černobiljski scenario za demokratiju u Srbiji, bez ikakve izlazne strategije. SZS ne samo što time ne bi ugrozio vlast, što tobož tvrde da im je cilj, već postaje najveći oslonac, zamajac i saradnik onog dela vladajuće koalicije koji više i ne krije da je protiv članstva Srbije u Evropskoj uniji.

Forum za bezbednost i demokratiju ističe da su takva ponašanja i protiv demokratije i protiv bezbednosti, kao i plan SZS i spoljašnjeg faktora da se violentno pokaže nesposobnost Srbije da na institucionalan način rešava socjalna i politička neslaganja. Time se Srbija nedvosmisleno, dugoročno i planski nepovratno gura u pravcu antidemokratskih, azijatskih i antiverposkih političkih koncepata.

Forum za bezbednost i demokratiju apeluje i moli one narodne poslanike iz redova Saveza za Srbiju koji nisu za takve koncepte, da još jednom razmisle o najavljenim koracima SZS  i da se sutra odazovu dužnosti koja je njihova kao narodnih poslanika Skupštine Republike Srbije! Sve drugo što su najavili, i što možda planiraju, moglo bi da ima ozbiljne pravne i nesagledivo pogubne političke posledice!

Na kraju, ostaje, pri svemu, potpuno nejasno zašto se ovaj navodni protest zbog marginalizacije Skupštine najavljuje posle više od mesec dana nakon proglašavanja vanrednog stanja i čemu služe najave o navodnom pokretanju postupka ocene ustavnosti kada je jedna takva inicijativa pre nekoliko nedelja podneta od strane nekolicine članova Advokatske komore Srbije?!
Kao što je diskutabilna i logika SZS da protestuje zbog marginalizacije Skupštine u čijem radu ni ne želi da učestvuje?!?