TRANSLATION INTO ENGLISH 


     
5.marta 2020.

                                                                                                                                                                                   

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST


Zaustavljati udaljavanje od EU  

Forum za bezbednost i demokratiju, povodom raspisivanja izbora za Narodnu skupštinu Republike Srbije sa zabrinutošću konstatuje da su oni raspisani u vremenu u kome je njeno opredeljenje za integraciju i članstvo u Evropskoj uniji sve ugroženije, a raspoloženje građana za njih na svom istorijskom minimumu (!) - što je posledica dugoročnih spoljašnjih, ali još više unutrašnjih pritisaka kojima su podlegle čak i neke političke partije koje su se građanima predstavljale kao zagovornici integracija Srbije u EU.

Zbog toga FBD poziva sve političke stranke, nevladine organizacije i udruženja građana da tokom izborne kampanje ukažu pažnju i javnu podršku, pre svega i posebno, prema onim političkim opcijama koje su politički nedvosmisleno opredeljene za članstvo Srbije u Evropskoj uniji,  uključujući  i dalju integraciju Srbije u NATO i koje se zalažu za rešavanje svih otvorenih pitanja sa susedima.

FBD posebno ukazuje na važnost da se tokom izborne kampanje obraća pažnja na   manipulaciju u njenom medijskom predstavljanju i da se u svakoj mogućoj prilici  razotkriva i razobličava opskurnost nametanja kao glavnih onih izbornih tema kojima se dalje instalira politika udaljavanja Srbije od EU - poput nametanja i zagovaranja situacije  zamrznutog kosovskog konflikta, zahlađenja odnosa sa susedima koji su opredeljeni za članstvo u EU i NATO, ili su već njihove članice,  kao i nametanja one međunarodne politike za Srbiju koja zagovarajući tzv. neutralnost  u osnovi i pre svega  samo predstavlja politiku daljeg odvraćanja Srbije od Evropske unije i Zapada - pri čemu insistiranje upravo na ovim temama nije samo primetno kod vladajuće koalicije!

FBD na kraju, ali ne na poslednjem mestu ističe da na  tzv. ’’raspisivanje’’ tzv. bojkota izbora od strane Saveza za Srbiju gleda kao na nastavak pogrešne politike koja iza politike   anti-autoritarnosti  više i ne skriva svoju su-odgovornost u podsticanju i jačanju antievropskog i antizapadnog sentimena u Srbiji.

U upravo raspisanim izborima, kao primarni zadatak istinski proevropskih stranaka u Srbiji, bez obzira u kom i kakvom će formatu one u njima nastupati, i koje se ne mogu nadati velikom broju glasova i izbornoj pobedi,  FBD u ovom trenutku prevashodno ističe važnost da se učešćem i u takvim izborima na legitiman način i u parlamentu pokuša (sa)čuvati politike i opredeljenja kojima se neće dozvoliti da put Srbije ka EU bude dugoročno (za)kočen, pa i tragično blokiran - što bi Srbiju vodilo u novu samoizolaciju i u pravcu nedemokratskih azijatskih despotija.