POSEBAN TRETMAN: POZIVANJE PREDSEDNIKA VUČIĆA U MOSKVU                                                                               

                                                                                                          Piše Milan Jovanović, predsednik FBD


Hronologija pozivanja predsednika Srbije da poseti Rusiju 8. i 9. maja 2018. i da se s Putinom sretne, dan posle ceremonije njegove inauguracije, na početku  četvrtog mandata Putinovog predsednikovanja Rusijom,  dodatno  je podgrejavala ionako uzavrela preispitivanja ruskih namera prema Srbiji i Zapadnom Balkanu.

Najpre je bilo reči o ne-pozivu tj. o tome da poziv iz Moksve za predsedničko ustoličenje 7.maja  predsednik Srbije nije ni dobio, a koje je ‘’usputno’’ obnarodovao on sam, prilikom jednog od svojih obraćanja novinarima. 

Tako saopštenu vest, koja je u Srbiji odjeknula kao senzacija - i medju obožavateljima Rusije i Vučića, ali i medju njegovim protivnicima - potom je  ruski ambasador u Beogradu Čepurin pokušao da ‘’demfuje’’ na svom privatnom twitter nalogu.  Napisao je kako nije praksa Kremlja da  se u prilikama poput 7. maja pozivaju šefovi država.  No Čepurina je potom,  usred Banjaluke, demantovala  predsednica ruske Dume Matvijenko  javnim i teatralnim  pozivom Miloradu Dodiku, predsedniku Republike Srpske iz BiH da 7. maja nazoči u Moskvi - što su mediji i društvene mreže posebno razglasili.


Na kraju je predsednik Srbije, opet usputno, pred novinarima, prošlog vikenda, kazao kako se još uvek nada pozivu iz Moskve.
I ''kanječno'', taj je poziv, u drugom danu istog vikenda, na žalost Vučevih rusofilskih i drugih protivnika u samoj Srbiji i došao.

Nedipolomatski ‘’ruski štim’’ u ovoj priči nije bitan. Ne samo zbog azijatskog manira koji u politici  Moskva rabi još od davnih vremena i  ume da vešto inkorporira u svoj modernizovani politički arsenal.
Diplomatija je i onako već odavno otklizala iz domena delikatnosti i odmerenog ponašanja ka populističkom trendu novokomponovane turbo-diplomatije. Njeni promoteri ovde  su i Čepurin ( kao što je bio  i njegov prethodnik Konuzin)  i kao što su to, sada, aktuelni ministri Dačić i Vulin, koji u upotrebi teških reči u medjunarodnoj komunikaciji  sada prednjače; ali koje je ponašanje u prvoj godini svog mandata overio i predsednik još uvek najmoćnije demokratske države na svetu – Donald Trump. 

Pripovest o ne-pozivu i pozivu za ’’dan posle’’ inauguracije  nema nikakve veze s diplomatijom.  Ali može da ima sa pritiscima i uslovljavanjem.

Pozivanje u Moskvu  iznova potiče na strahovanja kako Putin i Rusija od Srbije i Vučića traže mnogo više nego samo da Srbija Rusiji ne uvodi sankcije ili da se u Beogradu neprestano, gotovo zavetno, ponavlja kako Srbija nikad neće ući u NATO.

U medijima je uz priče o ne-pozivanju Vučića u Moskvu provučeno - upravo posle još jednog  njegovog uspešnog susreta i razgovora sa kancelarkom Merkel -  i kako se Rusiji baš i ne dopada toliko dobar odnos Srbije i Nemačke; kao što se opetovalo i podsećanje na kontinuirano traženje eksteritorijalnog statusa HC u Nišu - koji je  još uvek srpsko-ruski iako su mu valjda očekujući diplomatski imunitet već promenili ’’karakterno ime’’ u rusko-srpski. 

Drugi analitičari opetovano podsećaju kako Rusija korišćenjem energetskog uticaja koji ima u Srbiji, ''mekoj moći'' i podrškom istrajavanjima na tome da je Kosovo i dalje deo Srbije, traži (a neki vele čak i da zavredjuje!)  da bude prvi i najprivilegovaniji srpski partner –  sve do potpune usaglašenosti i organizacionog vezivanja Srbije uz rusku protivtežu EU i NATO – Evroazijsku uniju i ODKB; dok mediji podastiru novopripremljene analize o značajno natpolovičnom srpskom javnom mnenju koje je protiv NATO, EU i čak spremno da za odbranu Kosova – ponovo krene u rat!

Vučićev susret sa Putinom 8. i 9. maja svakako u tom kontekstu dobija još više na značaju, bez obzira na način na koji je  poziv za susret u Moskvi došao.