CRNA GORA OSUDILA DODIKA

Na provokativne stavove iz intervjua koji je MILORAD DODIK dao ruskom državnom mediju koji deluje sa teritoriji Srbije, SPUTNIK, a čije je stavove preneo i b.h. medij NOVI DANI 28.10.2022 pod originalnim naslovom 
Dodik: Treba formirati jedinstvenu državu koju će činiti Srbija, Republika Srpska i Crna Gora
istog dana oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore odbacujući ih u svom saopštenju koje objavljujemo  u celini.

Saopštenje
Ministarstva vanjskih poslova
Crne Gore

U vezi sa izjavom predsjednika bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika “da Srbi u ovom vijeku treba da formiraju jedinstvenu državu koju čine Srbija, Republika Srpska i Crna Gora”, podsjećamo g. Dodika da je Crna Gora nezavisna i međunarodno priznata država, članica NATO-a, okrenuta evropskoj budućnosti, a ne retrogradnim idejama, koje žive zahvaljujući nacionalističkoj retorici i strijemljenjima pojedinih političara iz regiona.

Kao građanska, sekularna i multietnička država,  posvećeni smo dobrosusjedskim odnosima koji se moraju temeljiti na međusobnom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, temeljnih vrijednosti i spoljnopolitičkih opredjeljenja, jer samo stabilno susjedstvo može donijeti prosperitet našim državama i regionu u cjelini.

Nije prvi put da budućnost Crne Gore bude predmet neprimjerenih i nedopustivih komentara u svrhe lokalnih političkih prilika u regionu, i/ili u cilju namjernog podrivanja dobrosusjedskih odnosa, evropske perspektive i bezbjednosti regiona, stoga pozivamo g. Dodika da se uzdrži od ekspanzionističke i nacionalističke retorike i ponaša politički i državnički odgovorno, u duhu prijateljskih odnosa, kakve njeguju Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

Zbog toga je od krucijalne važnosti da se naš region konačno oslobodi retrogradne političke zaostavštine iz mračnih 90-tih godina prošlog vijeka, koju i dalje zagovara i predstavlja g. Dodik, kako bismo, konačno, krenuli naprijed i izgradili društva kakva naši građani zaslužuju.