PORUKA SRBIJI I KOSOVU


ZAJEDNIČKA IZJAVA
PREDSEDNIKA MACRONA, KANCELARA SCHOLZA I PREDSEDNICE MELONI
O DIJALOGU O NORMALIZACIJI ODNOSA IZMEĐU KOSOVA I SRBIJE UZ POSREDOVANJE EU

Mi, predsednik Francuske Republike Emmanuel Macron, kancelar Savezne Republike Nemačke Olaf Scholz I predsednica Veća ministara Republike Italije Giorgia Meloni, pridružili smo se predsedniku Evropskog saveta Charlesu Michel/u, visokom predstavniku za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, potpredsedniku Evropske komisije Josep/u Borell/u i specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku koji su se sastali sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Republike Kosovo Aljbinom Kurtijem na marginama Evropskog saveta 26. oktobra 2023.

Pozdravljamo angažovanje dveju Strana u jučerašnjim razgovorima u Briselu.
Kao pozitivne uzimamo u obzir komentare dvojce lidera Kosova i Srbije na Evropski statut za uspostavljanje Zajednice srpskih opština na Kosovu i njihovu ispoljenu spremnost za njegovu implementaciju.
Nacrtom statuta koji smo predstavili i koji u potpunosti podržavamo obuhvaćen je moderan, evropski, način za rešavanje osetljivog pitanja zaštite manjina i u saglasnosti je sa najboljim evropskim praksama i standardima u okvirima postavljenim od strane Strana.

Mi stoga, ponovo ističemo naše očekivanje da će Strane  ispuniti svoje preuzete obaveze za implementaciju Sporazuma o putu ka normalizaciji.
Proces implementacije trebalo bi da napreduje pararelnim ispunjavanjem obaveza obeju Strana, u fazama korak po korak zasnovanim na principu da obe strane treba da ispune nešto da bi dobile nešto.
Fokus bi sada morao da bude na ostvarivanju pune implementacije Sporazuma bez uslovljavanja ili odlaganja.

U cilju ubrzavanja procesa implementacije, pozivamo Kosovo da pokrene postupak za uspostavljanje Zajednice srpskih opština na Kosovu na način predviđen u nacrtu Statuta, a Srbiju da ispuni svoju obavezu de-facto priznanja.
Formalnosti, uključujući tu one koje se odnose na usvajanje, ne bi smele da se ispreče na putu progresa po ovom pitanju.

Mi sada očekujemo od Kosova i Srbije da se brzo slože oko detalja u dijalogu uz posredovanje EU.
U slučaju izostanka napretka u procesu normalizacije odnosa obe Strane rizikuju propuštanje značajnih prilika.

* radni prevod FBD integralne izjave preuzet sa zvaničnog sajta Vlade Republike Italije