Beograd, 5. septembra 2023.
                                                    SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
             NA POČETKU NEDELJE PONOSA 2023.

Forum za bezbednost i demokratiju, povodom početka obeležavanja Nedelje ponosa 2023.  u Beogradu, ističe da se ne smeju prevideti i zanemariti upozorenja njenih organizatora da je  u Srbiji situacija za LGBT zajednicu mnogo lošija nego u ranijem periodu.

FBD naglašava
da su jučerašnja upozorenja LGBT zajednice najbolji pokazatelj stepena demokratije u Srbiji i ukupne političke kulture u zemlji i da se na osnovna prava garantovana Ustavom ne sme gledati kao na privilegije koje se u Srbiji  dodeljuju ili uskraćuju prema nahođenju i dnevnopolitičkim potrebama institucija i/ili pojedinaca.

FBD vezi sa tim nedvosmisleno osuđuje dosadašnju neodlučnost vlada Ane Brnabić i njenih ministara usled koje je položaj LGBT zajednice upravo onakav kakav je danas.

FBD zato u ovoj Nedelji ponosa 2023. ovim putem poziva vlasti u Srbiji da u okviru svojih nadležnosti preduzmu sve da se ovi zahtevi – čiji apsolutni minimum predstavlja zakon o istopolnim zajednicama – ispune: Od Vlade da zakon formalno predloži Skupštini. Od Skupštine da zakon usvoji. Od predsednika Republike da tako usvojeni zakon potpiše.

FBD nikako na poslednjem mestu posebno ukazuje i opominje kako je upravo sistemska diskriminacija LGBT zajednice prethodnica i pratilac širenja virusa autoritarnosti u svakom društvu i isto tako predočava da su u Srbiji najglasniji barjaktari te marširajuće autoritarnosti  one političke snage čija se politička platforma svodi na potpunu i bezuslovnu putinizaciju Srbije.

FBD odnos prema LGBT zajednici i njihovim pravima u današnjoj Srbiji smatra pitanjem od suštinske važnosti i jednim od krucijalnih markera da institucije, organizacije i političari koji baštine i raspiruju Putinov model homofobije nisu niti mogu biti autentični zagovornici ne samo evropskog puta Srbije već ni osnovne civilizacijske tekovine jednakosti svih građana pred zakonom.