Beograd 12.9.2024.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Optužnica iz Prištine za incident u Banjskoj ne sme se ignorisati

Forum za bezbednost i demokratiju posle vesti o podizanju optužnice kosovskog tužilaštva za incident u Banjskoj smatra da se prema njoj u Srbiji treba odnositi sa punom političkom ozbiljnošću.
FBD naglašava da se to odnosi i na političke strukture vlasti i opozicije i državu, a posebno na Više javno tužilaštvo u Beogradu kome je, pre bezmalo godinu dana,  poveren ozbiljan i važan zadatak da istraži sve okolnosti u vezi sa tim incidentom.

FBD očekuje da optužnica iz Prištine pre svega podstakne Više javno tužilaštvo da, pred domaćom i međunarodnom javnošću, agilnije nastavi sa povrenim mu poslom i izražava bojazan da bi jučerašnja izjava Višeg javnog tužioca tog tužilaštva - kako ta optužnica iz Prištine nije od značaja za Srbiju kao državu - mogla biti kontraproduktivna i otežavajuća okolnost baš za Srbiju kao državu.
FBD u tom kontekstu podseća da je Srbija u toku Briselskog dijaloga dosad preuzela niz obaveza, među kojima je bilo i prihvatanje nadležnosti kosovskih pravosudnih organa za celokupnu teritoriju Kosova, i da je u njihovom radu, kao i u policiji na Kosovu, sve do prošle godine participirala i tamošnja srpska zajednica.

FBD je stanovišta da bi ignorisanje optužnice iz Prištine moglo da ima dalekosežne štetne posledice upravo i pre svega po pozicije Srbije, što bi opet vodilo izlaganjima novim pritiscima na Srbiju da ispuni zahteve iz Rezolucije Evropskog parlamenta koji se odnose na odgovornost učesnika samog incidenta u Banjskoj i nametne Srbiji pitanje izručenja tih lica kosovskim istražnim organima kao politički uslov i u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine i daljeg napredovanja Srbije u pregovaračkom procesu sa EU.

FBD na kraju ali nikako na poslednjem mestu podseća da su nakon sprovedenih pravosudnih reformi u novo tužilaštvo polagane velike nade i sa žaljenjem konstatuje da je u našoj javnosti vidno nezadovoljstvo kad god ono demonstrira ograničenost svojih kapaciteta da se bavi poslovima koji nisu politički progon demonstranata, ekoloških aktivista ili neistomišljenika unutar samog tužilaštva.

Molimo vas da razmislite o vašoj podršci
Forumu za bezbednost i demokratiju.

DONIRAJTE ODMAH

 * razgovor advokata Luke Jovanovića programskog direktora FBD u emisiji TV N1infoBG o ovoj temi  emitovan 11.9.2024. možete pogledati ovde