Šta Nemci hoće od Kurtija

MANUEL SARAZZIN
Nemački izaslanik za zapadni Balkan u dugom intervjuu za kosovski dnevnik KOHA  prilikom druge uzastopne posete Kosovu  izjavio da je oba puta dobio negativne odgovore od premijera Albina Kurtija na zahtev za kompromisom .
Optužio je vladu Kosova što nije uspela postigne  sporazum o CEFTA-i i odblokira uvoz robe iz Srbije 
i rekao da će slobodno tržište CEFT-e funkcionisati čak i bez Kosova.

Sarazzin je govorio je i o otvaranju mosta na Ibrui o poseti Aleksandra Vulina Rusiji.
Sa Sarazzinom je razgovarao ERALDIN FAZLIU a intervju je na portalu Kohe objavljen 5. septembra 2024 pod originalnim naslovom 
>Kosovo ne može blokirati CEFTA-u, može blokirati samo sebe<



      Eraldin Fazliu
 

KOHA: Imali ste diplomatsku turneju po Balkanu. Posetili ste većinu od šest centara zapadnog Balkana. Za manje od dve sedmice, posjetili ste Kosovo dva puta. Postoji li političko pitanje koje ključa, da ste ovde dva puta? Posjetili ste nas dva puta. Možete li to objasniti?

SARRAZIN: To je vrlo lako. Dugo radimo na postizanju velikog napretka u regionalnoj saradnji. Deseta je godišnjica samita Berlinskog procesa. Mislim da je vrlo važno reći da Berlinski proces nije tako uspešan kao što smo želeli da bude. Pre dve godine imali smo novi samit s novim sporazumima, imamo velike probleme da je region blokiran, a neke od tih blokada je izvršilo Kosovo. Dakle, mi smo mesecima radili pokušavajući da prevaziđemo ove blokade, nudeći pozitivne korake za Kosovo u smislu priznanja, ali pre nekog vremena Vlada Kosova je zatražila cenu koja je previsoka za nas.

o Koja je tačno ta cijena? Šta tačno kosovska vlada blokira u ovom procesu?

Radimo na deblokiranju trgovinske organizacije CEFTA, u čijem okviru pozitivne doznake ljudima... Konkretne stvari kao što su pošiljke, geoblokiranje i radne dozvole u regiji mogu se uraditi. Imam jasan osjećaj da će e ako sada ne krenemo napred s regionom, vratit ne samo prilika da se krene prema EU, već i stara ideja o regionalnoj saradnji u beogradskom stilu s "Otvorenim Balkanom". Moramo uspeti na ovom samitu, pokazati da Berlinski proces i regionalno zajedničko tržište pružaju konkretne stvari za ljude u regiji koje možemo videti.

o Možete li pojasniti šta tačno tražite od Vlade Kosova da uradi u oktobru, kada se Berlinski samit sastaje za desetu godišnjicu, ona mora ponuditi do tada? Šta tačno tražiš od nje?

Imamo jasnu ideju. Organizujemo da UNMIK napusti tijelo CEFTA zajedničkom odlukom, koju donose svi, a s druge strane želimo ponovno imati slobodnu trgovinu u regiji. To znači da će roba koja dolazi kroz Srbiju također moći ponovo slobodno ući na Kosovo.

o Pod napuštanjem UNMIK-a iz CEFTA-e mislite li na zamjenu s Republikom Kosovo?

Sa zvezdicom u CEFTA-i, a sa programom implementacije Ohridskog sporazuma moći ćemo ukloniti i tu zvezdicu.

o Hoće li to biti samo Afrika?

Kosovo sa zvezdicom.

o Kosovo sa zvjezdicom na CEFTA-i. Da li je to napredak koji vidite u ovom procesu? Zar se vlada Gruzije ne slaže s tim?

Ona se slaže s tim. Ali ne slažem se u drugom dijelu ovoga. Oni također okreću slobodnu trgovinu prema Kosovu. Tvrde da imaju sigurnosne razloge za to. Dakle, u posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno smo pokušavali, u dubokim razgovorima s rukovodstvom Kosova, da prepoznamo sigurnosne interese Kosova i stavili smo ozbiljne sigurnosne obaveze Njemačke i drugih partnera na kosovskoj granici za stol. Vidjeli ste fotografiju premijera Kurtija kako me posjećuje u Hamburgu. Razgovarali smo o postavljanju rendgenskih uređaja i sličnih stvari. Ali nismo se mogli složiti, pa smo morali odlučiti kako dalje.

o O čemu se tačno brine pitanje vlade?

Da budem direktan s vama, obrazloženje se mijenja svake sedmice.

Da li se vladino obrazloženje mijenja svake sedmice?

Da.

o Možete li spomenuti zabrinutost koju su vam naši dužnosnici izrazili?

Mi shvatamo bezbednosne probleme vrlo ozbiljno, ali moram reći da osećam da ova trgovinska stanica zapravo ne pomaže u smislu bezbednosti.

o Šta to onda znači? Zašto je, po vašem mišljenju, ovo prekid?

Imate predoizbornu kampanju, tako da morate doneti svoje stavove o tome. Ali mogu reći blago i iskreno da su mi ljudi rekli da nema manje oružja na severu zbog takozvanog beybednosnog zaustavljanja. Ne razumem zašto su neke robe i proizvodi dozvoljeni na granici, a neki nisu. Naše nemačke kompanije, na primer, pate. Šta je problem? Mislite li da u nekim sirovinama ne možete sakriti oružje, ali da u našim nemačkim proizvodima ima skrivenog oružja? Ne...

o Koji su motivi? Što to znači nakon što ste se bavili ovim problemom nekoliko meseci, zar ne?

Više od godinu dana rada u Njemačkoj do sada.

o I?

Pa, trebalo biste da pitate svoju vladu o tome. Mogu samo reći da je potpuno u redu ako mislite da se ne možete složiti s ovim dogovorom ili da to nije politički prikladno u ovom trenutku. Ili osećate da to nije pravi put.

o Jesu li na drugom pitanju?

Takođe, uslovi se ponekad menjaju. Ali...

o: Kakvi su uslovi u ovom trenutku?

Nisam siguran da je moguće ići dalje.

o: Do kada? Nema roka?

Postoje uslovi koji su u rukama srpskih vlasti. Neću ulaziti u detalje o tome. Mislim da to nema smisla jer nemam ovlašenja da sprovodim vladavinu prava srpskih vlasti.

o Videli smo vas u vašoj posljednjoj posjeti Kosovu... Rekli ste da obe strane moraju da naprave teške kompromise da bi krenule napred. Jeste li tačno pričali o tome?

Naravno. Prošle nedelje sam bio ovde da dam premijeru Albinu, recimo, nacrt. Razgovarali smo o tome početkom leta i nismo uspeli da se složimo. Pokušao sam se vratiti i biti transparentan i iskren i reći da su ove opcije na stolu. Odlučili smo da insistiramo na slobodnoj trgovini i deo ovog sporazuma je da se uvoz ponovo omogući iz Srbije, što znači ne samo srpsku robu, već i iz Srbije. S druge strane, na stolu su obaveze Njemačke, EU i SAD-a o vašim granicama, da se jasno posvete bezbednosti granica. Kada imate sigurnosne tvrdnje koje moramo shvatiti ozbiljno, mislimo da mere nisu primenjive da bi se uzeo u obzir taj rizik.

o Ako Kosovo ne uspije postići ono što tražite, lideri će doći u Berlin na ovaj samit u oktobru. Da li se Izrael suočava sa posljedicama ako ne postigne ono što tražite?

Relativno mi je jasno kakva je situacija. Ako Berlinski proces ne uspe donieti konkretne rezultate na regionalnom zajedničkom tržištu, sva očekivanja koja smo imali u novom planu rasta, ali i u ideji da imamo ove četiri slobode u regiji, donoseći mogućnosti ljudima da se slobodno kreću, da roba slobodno cirkuliše. To će biti okretanje unazad uverenje da zajedno možemo integrisati region. Ovo će biti jako teško. Nećemo stati samo zato što Kosovo to blokira. Kosovo može samo sebe blokirati. Usvojićemo još jednu priliku za privremeni mehanizam, a ne CEFTA-u.

o: Šta to znači?

Šest minus jedan.

o Šest minus jedan. Da li to znači isključenje Kosova?

Ne u potpunosti. Jer ovaj privremeni mehanizam nije donet od nas, dok se ne pronađe način da se ukloni ova zabrana uvoza, a to je naša bezbedosna obaveza kao deo paketa. 

o Jeste li postavili rok? To je moje posljednje pitanje po ovom pitanju.

Mislim da je važnije od roka da ako se Kosovo ne pomakne, dogovor postaje gori. Danas imaju priliku da prihvate naše bezbednbosne obaveze, ukinu zabrane izvoza, otpuste trupe CEFTA-e...

O Zatim su bili prisiljeni napustiti UNMIK.

Postojaće tačka u kojoj će se uvek moći vratiti materijalnim pitanjima kao što je sindikat o trgovinskim pitanjima. Ali pitanje napuštanja UNMIK-a će biti teže, ako ne kažete da u određeno vreme približavajući se samitu.

o Izgledate ljuti, moram reći, zbog onoga što se događa.

Ne.

o Ali mi se približavamo drugoj godini sporazuma da su se sve države Zapadnog Balkana složile da se slobodno kreću sa ličnim kartama. Dakle, građani Kosova se slobodno kreću sa ličnim kartama u Bosni i Hercegovini. Ovaj proces je blokirao jedan čovek, Milorad Dodik. Imate li planove za ukidanje ove zabrane, za ratifikaciju tog sporazuma u Parlamentu Bosne i Hercegovine, kao što se dogodilo u prvim mjesecima 2023. godine u Skupštini Kosova?

Pitao sam više puta  je li g. Dodik  bio ta osoba da se stigne do tamo. Zamolio sam partnere iz EU da izvrše pritisak na njega. Sadašnji predsednik EU također to radi. Nije lako za Njemačku da bude zamoljena da to traži od gospodina Trumpa. Neka Szijarto to uradi. Uradio sam ovo. Želim reći jednu stvar, neću dozvoliti da uspeh Berlinskog samita zavisi od odluke gospodina Dodika. Mi nismo tamo gde želimo da budemo sa ovom ratifikacijom u Bosni, u ovom trenutku. Ali neću mu dati  novac za to. Ili da kažemo da možemo krenuti naprijed samo ako se Dodik složi s tim.

o: A kakav je vaš odgovor? Jesu li se dogovorili? Kako da nađemo smisao ovog problema, kada su nekompatibilni i onda ga ne primenjuju na isti način?

Šta da kažem o tome? Dodik se u međuvremenu predomislio...

o S kojim izgovorom?

Ne želim da ponavljam ono što mi je gospodin Dodik rekao o drugim političarima u regionu. Puno je rekla kazala.

o S kim razgovarate o premijeru?

Neću vam reći o tome. Žao mi je. Imamo jasan dogovor sa g. Dodik i on ima svoje razloge. Znam te razloge. I dalje mislim da je to samoizolacija Bosne i Hercegovine, da Srbi ne mogu da putuju na Kosovo. Znaš, često sam mu to objašnjavao. Rekao sam: "To bi bilo dobro za vaše građane i oni bi mogli putovati na Kosovo, takođe." Mogu putovati sa svojom ličnom kartom na Kosovo, i to nije moj problem.

o Mogu li Srbi slobodno putovati sa svojim ličnim kartama na Kosovu?

U Republici Srpskoj još uvek ima mnogo Srba koji nemaju srpske pasoše.

o Ahh, to je druga stvar, ali ja sam govorio o Srbima iz Srbije.

I svi Kosovari mogu preći sve granice EU zahvaljujući ovom sporazumu. Svake godine tokom leta čujem da je situacija bolja i kako im je dozvoljen slobodan prelazak na graničnim prelazima u šengenskom prostoru, jer je Srbija promenila svoju politiku iz prošlosti.

o Po vašem mišljenju, Kosovo blokira srpsku robu i CEFTA sporazum i spomenuli ste da bi moglo biti 6 minus jedan po ovom pitanju. Bosna i Hercegovina blokira slobodno kretanje ljudi, zašto ne bismo imali 6 minus 2 nakon toga?

Za mene, procedura 6-minus-1 je vrlo ključna za budućnost i mislim da je važno da svi shvate da postoji logika iza toga.

o Da ste državljanin Kosova, da li biste to pitali?

Želim da bude jasno da postoji razlika ovdje, sa kretanjem ljudi i ličnih karta, oni blokiraju sebe i Kosovo, ali ne blokiraju Kosovare da se presele u Srbiju, Srbe na Kosovu i druge građane regiona. Dakle, oni blokiraju sebe i u ovoj fazi Kosovare da uđu u Bosnu, ali uglavnom sebe. Ako blokirate CEFTA-u, blokirate Crnu Goru i Albaniju da to rade zajedno. Blokirate Bosnu i Hercegovinu i Severnu Makedoniju u tome. I tako, vi ćete naterati druge zemlje da sklope bilateralne sporazume, kao što je "Otvoreni Balkan", inicijativa koju je osmislio Beograd, kako bi sarađivale. Ako ne želite da se "Otvoreni Balkan" vrati iz pepela, morate imati političku volju da napravite kompromis čak i kada to možda nije ono što ste želeli da učinite.

o Spomenuli ste to nekoliko puta tokom ovog intervjua Otvoreni Balkan. Ili tvrdite da se ideja "Otvorenog Balkana" može oživeti?

Da. Ne mogu reći drugačije. Siguran sam, 100 posto siguran, da ako ne uspemo deblokirati pitanje CEFTA-e  do samita u Berlinu, sutradan će"Otvoreni Balkan" biti sledeća borba za Balkan. Ne govorim ovo zato što sam ljut na g. Curtisa. To je njegov slobodan izbor. Ali moramo krenuti napred i ne možemo dopustiti Kosovu da blokira region, jer postoje pretenzije koje treba postići. Znam šta Kosovo želi. Moje privatno mišljenje i mišljenje moje države koja priznaje nezavisnost Kosova je da se slažemo sa ovim tačkama u sadržaju, ali se nismo složili da blokiramo region da krene naprjed, jer ne možemo nešto postići. Tada ćemo postići suprotno od većeg priznanja Kosova.

o Još jedno pitanje s kojim se ne slažete s Vladom Kosova je otvaranje mosta na Ibru, koji je bio predmet beskrajnih rasprava. Kosovska vlada insistira na tome da postoji sporazum o otvaranju ovog mosta, dogovor koji je postignut od strane Evropske unije. Šta nije u redu sa otvaranjem mosta?

Znate, ponekad imate situaciju u braku, na prmer, da ste imali dobar posao, i nakon 10 godina imate sudare svaki dan, i neko se umešao u dogovor koji ste napravili. Mogu reći da smo u potpunosti posvećeni otvaranju mosta na Ibru, sa idejom situacije ujedinjenja srpske manjine i albanske većine u Mitrovici. Ali sve što vidim je da situacija, u smislu političkog diskursa i događaja na terenu, kad se tiče severa, postaje sve više i više pitanje podela, i u tom pogledu pitanje otvaranja mosta nije kamen temeljac predstave da želimo rasti zajedno.

o To je ono što naša vlada kaže. Da su mostovi za integraciju zajednica. U logičnom smislu, želim perspektivu, pogled ako je moguće. Šta je loše u otvaranju mosta, koji je već otvoren za pešake, ali nije dostupan vozilima? Što bi se promenilo ako bi automobili vozili po tom mostu?

Slušajte, u ovom trenutku, kada se kaže kako postoji međuetnička diskusija i postoji pozitivan jedinstven zamah za otvaranje mosta, ja ne vjerujem Vladi Kosova. Jer svaki drugi dan ili svaki druge nedelje imamo nekoordinisane mere na severu i to daje signal za to. I mislim da je vrlo važno sa moje tačke gledišta da imamo bolje stanje komunikacije na severu Mitrovice.

o Vlada kaže da obaveštava svoje partnere o njihovim akcijama, na primer, ako govorimo o nedavnim racijama u bivšim ilegalnim paralelnim općinama. Gospodin Sarrazin je imao razumevanje za te paralelne strukture koje treba demontirati. Zašto bi oni postojali ako su iste strukture dogovorene pod pokroviteljstvom EU da budu demontirane?

Slušajte, što se tiče mosta, samo bih rekao da imamo težu situaciju nego kada smo se bazirali na principima. Stoga, svi moramo raditi na situaciji koja je verodostojna i da je otvaranje mosta pozitivan znak za obe zajednice. I to naravno nije odgovornost Prištine, već ako je moguće lokalnog srpskog stanovništva. Ali iskreno, ako me pitate da li je odgovorno da sada uklonimo naše vojnike sa mosta, ja kažem ne. U ovom trenutku to nije odgovorno, da li stojimo iza principa kojima smo podvrgnuti, ili ideologije. Ali trenutna situacija na terenu, pretpostavljam da ako bismo uklonili naše vojnike odatle, i otvorili most, to bi bilo neprimereno u ovom trenutku.

o O čemu  brinete ako se otvori most? Logično, jednostavno, šta bi takva stvar izazvala? Situacija je mirna na severu...

Mislim da nije od pomoći ako počnem govoriti o teorijama i scenarijima onoga što bi se dogodilo. Scenariji mogu biti različiti, ali vidim da je trenutna situacija vrlo napeta u ljudskim umovima i srcima i da nije dobro vreme za preduzimanje takvih akcija bez procesa koji pokazuje jasne načine za to. Namere koje su u političkom govoru i tekstovima izgledaju dobro, ali naučio sam da u politici moramo gledati na ono što stvarno radite. I ne radi se samo o onome što govorite u govorima, intervjuima ili čak bilateralnim razgovorima. Svi morate ceniti ono što neko radi. To vredi za ceo region, u politici. Čak i u mojoj zemlji, politika je bolja u govorima nego u stvarnosti. Ali što se tiče mosta u Mitrovici, u mom smislu je vrlo jasno da u ovakvom stanju razgovora koji traju nedeljama i nedeljama, kada ne možemo računati da će kosovske vlasti sa nama koordinisati akcije na severu, nećemo napustiti most s našim vojnicima.

O Nećete napustiti most. Niste odgovorili g. Sarrazin za operacije, za intervencije u bivšim opštinama koje su koristile ilegalne, paralelne strukture Srbije. Šta je loše u tome da se tim ljudima ne dozvoli da uđu u zgrade, pošto postoji dogovor da će te strukture biti raspuštene... To je savez Saveza, koji vam je dan.

E, vjerujem da su ambasadori QUINT-a dali dovoljno izjava o ovom pitanju, tako da mogu reći uopšteno, i njihova distribucija je dugoročni sporazum, ali način raspuštanja mora biti izveden na temelju saradnje.

o Saradnja s kim? Čak i sa ilegalnim tvorevinama?

Sa nama.

o Imali smo deceniju da se to učini, g. Sarrazin.

Međutim, to bi trebalo biti učinjeno u koordinaciji s našim dobrim prijateljima i partnerima.

 Tvrdnje su da želite trajni status quo. Podeljeni sever. Šta kažete na to? Mnogi vladini fukcioneri  kažu ovo... "Da se nismo pomaknuli u mnogim stvarima, sever bi ostao isti kao što je bio od 1999. godine." Šta biste Vi rekli?

Mislim... Moje mišljenje o Kosovu je da svaki građanin ove zemlje treba da bude cenjen od strane ove vlade i ove politike i da bi bilo veoma važno uložiti napore da se ponude najbolji slučajevi za dobar život u pravnim strukturama i okviru Republike Kosovo, naravno. To bi bio moj argument. To je moja tačka stanja, i to je ono na čemu moja država radi od (plana) Ahtisaari. Dakle, nije samo važno imati svoju etničku pripadnost ili svoj jezik, ali je važno imati dobar život i poštovati ga baš kao što poštujete svoju zemlju. Ovo je moja poenta... Ne znam, jednom sam bio uveren da je to zajednička strategija Kosova i najboljih prijatelja Kosova.

o Dakle, ne verujete da s ovim statusom quo, zapravo držite zajednice odvojene... Ne dozvoljavate nikakvo okupljanje... Razgovarali smo o slobodnom kretanju ljudi, o slobodnoj trgovini, u prvom delu ovog intervjua, zašto otvaranje mosta ili bilo što drugo vezano za vladavinu prava ne bi moglo biti održivo za postizanje težnji o kojima ste nam govorili?

Bio sam u Mitrovici vrlo često i nisam imao nikakvih problema da pređem jug prema severu automobilom. Ništa što možete uporediti nije isto.

Pređimo na sljedeću temu i razgovarajmo o sporazumu koji su Njemačka i Francuska gurnule napred. Prošle su skoro dve godine od francusko-nemačkog plana, onda je došao Ohridski sporazum, zatim sve te tenzije oko CEFTA-e, mosta ili severa uopšre, ali gde je  sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, po vašem mišljenju?

Verujem da svi vide gdje je stalo, to je velika prilika na stolu, ali ona koja može doći u obzir uz predanost, konstruktivan angažman, dijalog koji može izgledati kao blla-blla, bla bla bla... Dakle... Dok političari pričaju, ništa se ne događa. Slučaj je na stolu. Ne možete imati uspešan sporazum ako obje strane nisu voljne da ga sprovedu.

o Mislite li da ovaj dogovor ne uspeva?

Ne, dogovor je najbolji koncept i na stolu. Ako nemate političku volju da ga implementirate, može propasti.

 Često tražite od premijera Kurtija da nastavi sa pitanjem Zajednice opština sa srpskom većinom, ali u vezi sa ovim sporazumom, dozvolite mi da citiram izjavu srpskog premijera Miloša Vučevića, koji je na srpskoj konvenciji u julu rekao: "Republika Srbija nije prihvatila francusko-njemački sporazum. Još jednom, nismo prihvatili francusko-njemački plan. Mi to nismo potpisali i dali smo jasnu izjavu i jasno smo je izjavili: bilo kakva implikacija, implicitno ili eksplicitno priznanje takozvane nezavisnosti Kosova je neprihvatljiva. Nešto je rečeno u srpskom parlamentu. Razumemo da je to jasna izjava koja kaže da Srbija ne prihvata ovaj sporazum. Kako možete krenuti naprijed kada imate takvu momčad koja odbija otići?

Trebali biste da zamolite Srbiju da to sprovede, a ako to ne učini, pažljivo pročitajte šta kažu ili šta rade.

0 Oni ne sprovode sporazum, kao ni Kosovo.

U ovom trenutku, stav međunarodne zajednice je jasan da je sledeći korak ka implementaciji sporazuma prosleđivanje Statuta Zajednice Ustavnom sudu. Srbiji je lako da se isključi sa takvim izjavama, jer oni nisu dovedeni u poziciju da im svedoče, da li da se sporazuma pridržavaju ili ne, jer se čini da je ta blokada tu. Znam da ponekad zvuči kao grešna situacija, ali to je stvarnost.

o Nemačka je dugo imala stav da se ako Srbija ne prizna Kosovo, ne može napredovati u evropskim integracijama. Kancelarka Merkel, čak i kancelar Scholtz, to je rekao na početku. Ali tokom svoje poslednje posjete Srbiji ovog leta, on uopšte nije spomenuo uzajamno priznavanje. Kakav je stav Njemačke o ovome? Može li se Srbija pridružiti EU bez priznanja Kosova?

Nemačka pozicija se nije promijenila.

o: Šta to znači?

Nemački stav se nije promijenio, niti su se promenile kancelarove reči. Moj kancelar se ne predomišlja iz dana u dan.

o Ali činjenica je da to ne naglašavate tokom posete Srbiji, ne znači li to da je došlo do promene kursa?

Ne vjerujem u to. Imaju implementaciju i poglavlje 35... Nemačka je željela ublažiti mere koje je nametnula EU. Imamo povećanje bilateralnog angažmana; Povećali smo broj vojnika u KFOR-u... Zar se ne biste složili da radimo mnogo za Kosovo?

o Apsolutno, bez sumnje...

Možda je Nemačka najbolji prijatelj Kosova u EU...

o Ali to nije pitanje... Nemojte me krivo shvatiti, pitanje je da li će Berlin usloviti migraciju Srbije u EU priznanjem Kosova?

Znate li šta je osnovno u tim ugovorima? Put do EU je dijalog.

o Razumem, ali kakav je stav Njemačke?

Želite da kažem rečenicu koja će biti naslov u srpskoj štampi...

o Zašto se bojite da kažete svoj stav?

Nisam uplašen... Samo vam kažem da se nemačka pozicija nije promijenila.

o Vaše opiranjeu ovom intervjuu i činjenica da nismo čuli da kancelar spominje, u Srbiji, da Nemačka želi uzajamno priznavanje kako bi se krenulo napred, od strane mnogih, uključujući i Vladu Kosova, smatra se kompenzacijom za sporazum o litijumu...

Ovo nije vaš dobar napor... Jasno sam ti rekao kakav je naš stav, ali nisam koristio reči, ili konkretnu formulaciju koju tražte.

o Formulacija je važna u svakom sporazumu...

Sadržaj je važan.

o Šta je sadržaj ako ga ne formulišete?

Sadržaj je da se njemački stav nije promijenio.

o Kada govorimo o demokratiji, ljudskim pravima, slobodnim izborima - čak je i Nemačka bila glasna o Srbiji u proteklih pet-šest godina... Videli smo teške izjave... Ali stvara se utisak, i ne samo Nemačka, već i Francuska, koja je sklopila vojni ugovor o prodaji vojnih aviona... To je osećaj da se Srbija toleriše jer imate svoje ekonomske interese, dakle demokratiju, ljudska prava, itd., vi ste ih učinili izbegnutim Šta nam kažete o tome?

Moja vlada je bila vrlo jasna u vezi izbornih rezultata, zahtevajući da se preporuke ODIHR-a sprovedu; Svakodnevno razgovaramo s organizacijama civilnog društva, s raznim opozicionim strankama. I obično kada odem u Srbiju, optuženi smo da smo loši, jer utičemo na izbore preko Fondacije Heinrich Boll, i tako dalje. Zanimljivo je. Ne vidim zašto biste trebalo da se bojite da je Nemačka trgovala na račun demokratije i vladavine prava ili principa. Postoje interesi između Nemačke i Srbije. A ako govorite o poslovnim interesima, oni su važniji za Srbiju nego za Nemačku.

o Uključujući i dogovor u litijumu? To je vrlo pogodno i za Njemačku.

To je dobro za Evropu i veoma važno da Evropa ima svoju autonomiju u budućnosti, od sila kao što je Kina... A onda se udaljavamo od fosilnih goriva, i od Rusije. Ali moram reći, jasno, da Srbi imaju interes da imaju pouzdanog i dobrog partnera koji bi njihovoj zemlji doneo vredne lančane koristi, i nadaju se da Nemačka može pomoći da uticaj na životnu sredinu bude pozitivan, tako da imam utisak da za Srbiju ne postoji opcija da se taj posao radi s drugim partnerima. Razumem da na Kosovu postoji utisak da nam je Srbija jako potrebna, ali ja ću vas smiriti, rekavši da je Srbiji za to potrebna Evropska unija, jer oni još nisu svetska sila.

o Da, ali oni su regionalna sila, mogli bismo reći, s obzirom na njihov vojni, ekonomski potencijal... I ima mnogo onih koji su to videli kao koordinaciju sa evropskom spoljnom politikom, da će Srbija preći na evropsku stranu, ali samo dan ranije, jedan od najviših zvaničnika Beograda, Aleksandar Vulin, potpredsednik vlade Srbije, posetio je Moskvu, Kremlj i obećao savezništvo sa njima, i rekao im da neće morati da brinu o tome da ne nametnu sankcije Rusiji. Vidimo da Srbija sedi na dve stolice, i ovo nije prvi put, i koliko dugo možete tolerisati ovu politiku, da se sve dogovorite sa zemljom koja se sutradan sastane s Putinom i obeća savezništvo s državom koja uništava Ukrajinu, za koju se bori Evropa . Šta kažeš na to?

Kakav je odgovor kosovskih političara na obećanje Turske da će se pridružiti BRICS-u?

o Ja sam novinar, možda ste ih vi pitali šta misle.

Zato što vjerujem da će se sastanak održati u Rusiji...

o Ne razumem vaše pitanje. Samo postavljam pitanja.

I ja odgovarami, možete i vi.

o Ja sam novinar. Ja ne donosim odluke.

Verovatno ću biti novinar u budućnosti. Slušajte, g. Vulin je dobro poznata ličnost u srpskoj politici, ne sviđa mi se ono što je rekao u poslednjih nekoliko nedelja... Za mene je vrlo, vrlo negativno videti kako neko može da se tako otvoreno ponosi stvaranjem lista imena na koja gleda kao da su protiv Srbije, čak i imena iz država članica... Veoma nismo srećni sa činjenicom da je gospodin Vulin ima tu poziciju u Vladi Srbije i to je sve što mogu reći o tome.

o Ispratili ste ovu poruku, zar ne?

Mi to pratimo sve vreme. G. Vulin je sankcionisan od strane SAD-a i sasvim je jasno da je g. Vučić je primio signal da u njegovom kabinetu ima ljudi koji sede na dve stolice. Mislite li da smo baš toliko naivni, da mi to ne vidimo... I dalje verujem da ako se želite boriti protiv toga, postoje dva osnovna principa o tome kako bi Kosovo trebalo da odgovori: Prvo, da ostane blizu nas.

U pitanjima međunarodnih odnosa, Kosovo je uz vas, pre u Ukrajine,... Jedin put kada je bilo u stanju da napravi razliku između Jerusalima i Sjedinjenih Država bilo je...

Vi ste dobar novinar, pamtite.

o Kosovo je usklašeno sa EU po većini pitanja, u svemu osim u tome...

Bilo bi negativno ako bi se stvorilo da se regionalna saradnja ili regionalna integracija može ostvariti isključivanjem Kosova. To bi bila potpuno drugačija slika od onoga što jeste, da možemo računati na Kosovo na regionalnom putu ka EU, d ste anaš glavni saveznik u regiji. Sa ili bez litijuma... A ako želite da uspešno dovedete region u EU, i približite ga, moramo se pitati da li sa ili bez Kosova. Mi to ne želimo, tako da na Kosovu moramo imati političare koji su spremni na kompromis i koji će biti dovoljno jaki da to objasne javnosti. Kosovo će biti sigurnije, uspešnije i poznatije ako zajedno krenemo ovim putem.

* radni prevod FBD

Molimo vas da razmislite o vašoj podršci
Forumu za bezbednost i demokratiju.

DONIRAJTE ODMAH