KRIZA OKO KOSOVA

DUŠAN JANJIĆ, predsednik Foruma za etničke odnose
izneo je svoje stavove o aktuelenoj situacije oko Kosova za beogrtadski dnevnik DANAS u raygovoru sa Mirjanom R. Milenković

Tekst se njim objavljen je 5.septembra 2024. pod originalnim naslovom
>Banjska je sahranila pozicije Beograda i Srba<

Ovo što se sa da dešava na Kosovu i Metohiji je zaokruživanje Ohridskog sporazuma. To je nametanje normalnosti, a „ljubav na silu“ nikada ne može da bude prijatna. Pre svega nije prijatna Srbima na severu Kosova i ne može da bude prijatna nikome u Srbiji kome je stalo do demokratije i nekakvog elementarnog poštovanja vrednosti“, kaže za Danas Dušan Janjiž, predsednik Foruma za za etnićke odnose. Ovo je, kako kaže, nešto što srpska zajednica doživljava kao ponižavanje, gubitak i zato nastaju duboke frustracije u Srbiji koje onemogućavaju da država izađe iz Milođevićeve ere i koja vodi ka ostvarivanju Ćosićevog sna o Srbiji kao beogradskom pašaluku.
Janjić napominje da Vućić ne poznaje Kosovo. Jer da poznaje nikada se ne bi desila suluda ideja da Srbi izađu iz kosovskih institucija.
„Bilo je jasno od momenta kada su Srbi izašli iz institucija da niko neće popuniti te institucije, osim Kurtija i to koliko mu treba u dogovoru sa Kvint grupom“, kaže Janjić i dodaje da se još iste večeri znalo da je ta odluka o napuštanju institucija bila suluda.
Vučić je, pre propustio da insistira na izborima, iako je za njih sve bilo zrelo.
Janjić kaže da je akcija u Banjskoj zapravo sahranila pozicije Beograda i Srba na KiM.
„Ne mogu da pobegnem od utiska da je akcija u Banjskoj bila presretnuta akcija u kojoj imate terorističke elemente, što znači da je organizovana. Tu je i napad na NATO u Zvečanu i još štošta. Sve to dovelo je krizu do bez bednosne tačke ključanja, što je tragično, ali i dobro, jer više nije moglo da se laže da nema paravojski, terorističkih jedinica, a pokazalo se da ima islamskih fundamentalista.
Došlo je vreme sazrevanja.
Ta kriza je dovedena do tačke u kojoj je Srbija mora la da odstupi“, navodi Janjić.
Konstatuje da je sadašnje stanje na Kosovu objektvno realna mogućnost sadašnjih vlasti Srbije i Kosova i sadašnjih interesa Kvint grupe.
- To nije normalizacija, to nije čak ni demokratski dogovor, nije čak ni završavanje posla.
Ovo je konflikt mera menadžmenta u kojoj je Srbija jasno blokirana i ne ulazim u to da li je sama tako odlučila, ili je Radojčić} naterao Vučića zbog onoga što se dogodilo, u šta sumnjam, kaže predsednik Foruma za etničke odnose.
Janjić smatra da su zato teze ko je plasiraju desničari da bi Vučić mogao da napravi ograničenu oružanu intervenciju na sever Kosova sulude.
„Vero vatno je to rad marketinške mašinerije, ali je suština da vojne pretnje više nema.
Kosovo više nije pravo pitanje izbora vlasti. Za njih je Kosovo završena priča“, objašnjava Janjić. Dodaje da je Zajednica srpskih opština bila politikantski alibi za jedan loš projekat od početka i ta priča se sada raspala.
Za ono malo Srba što je ostalo na Kosovu mora drugačije da se pregovara.

- Ohridski sporazum koji nam je nametnut u suštini ni je loš i najidealnije je rešenje u smislu da „ne priznate nezavisnost, a da sarađujete“. Ali na tome mora dosta da se radi, a za to nisu sposobni ni Vučić, ni Petković, ali ni Kurti, navodi naš sagovornik, i dodaje da je zbog cirkusa koji traje onemogućeno Srbima da formiraju neku alternativu. A Kurtiju, kako kaže, savršeno odgovara Srpska lista „koja je umrla i koja je novi fenomen Dolovac“. „I to što Beograd, kao i Srpska lista, sada ćute na sve što se dešava na Kosovu je sindrom Dolevac, a sve po principu - ja ništa ne znam, ja nemam nikakvu od govornost.
A odgovornosti ima.
To busanje nacinalista pokazuje da ne odlučuju ni o čemu, već svi pričaju o Hanibalu ante portasu, o Kurtiju, a nisu u stanju da kažu da su sami vodili pogrešnu politiku.
Pa još 2014. je bilo jasno da je ZSO“, ističe predsednik Foruma za etničke odnose.
Sagovornik Danasa, koji od Brisela ne očekuje previše, pojašnjava da će Balkan biti tema prvog kvartala prve godi ne nove vlasti u SAD.
„Pretpostavimo da pobedi Tramp, ostaće sve ono što je urađeno za vreme Bajdena, s tim što će Tramp vratiti koristan Va šingtonski sporazum. Ništa se drugo neće promeniti.
Ali oba sporazuma govore da je Kurti obavio veliki posao. Za mene je on pragmatičan političar reciprociteta, kakav je uostalom i Vučić. Ali Kurti ima nacionalnu podršku i zato je razva jivao i ide dalje“, navodi Janjić.
Sada, kako kaže, ostaje period u kome vlast u Beogradu treba da pokaže da je racionalna, da nije opterećena preživljava njem, naplatom i isplatom.
- Ona sada mora da pripremi promenu politike, što znači da se moramo prilagoditi realnosti na Kosovu i to što pametnije da dovršimo.Ako ne mogu neka odu na kolektivni odmor, neće ništa dramatičnije da se desi od onoga što se već izdešavalo, zaključuje Dušan Janjić.

 

 

 

Molimo vas da razmislite o vašoj podršci
Forumu za bezbednost i demokratiju.

DONIRAJTE ODMAH