Beograd, 19.08.2024.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SRBIJA SEBI NE SME DOZVOLITI
RUSKE MODELE ODNOSA PREMA NVO

Forum za bezbednost i demokratiju izražava najdublju zabrinutost povodom današnjih izjava ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića, u kojima se potvrđuje postojanje spiskova nevladinih organizacija koje primaju donacije sa zapada i kojima se one etiketiraju kao remetilački faktor u političkom diskursu Srbije.

FBD upozorava da se takvim izjavama previđaju suština slobode misli i izražavanja garantovanih Ustavom, a isto tako da one svojom intonacijom dodatno urušavaju ionako zabrinjavajuće nizak nivo javnog diskursa pred bujanjem rastuće političke netolerancije u zemlji.

FBD naglašava da izjave koje su se čule u poslednje vreme kojima se ruže nevladine organizacije, s posebnim ukazivanjem samo na NVO koje donacije dobijaju iz zemalja EU i sa Zapada, nikako ne priliče funkcionerima države koja bi da je i dalje smatraju kao kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

FBD je i ranije opominjao i ukazivao kako treba očekivati pojačane pokušaje da se tekuća politička kriza u zemlji iskoristi za skretanje i udaljavanje Srbije sa njenog evropskog puta. Ali činjenica da kritika nevladinog sektora sada dolazi od jednog od čelnih političara, koji je svojevremeno i sam primio priznanje "Naj-Evropljanin", baš za zasluge u približavanju Srbije EU predstavlja neprijatno iznenađenje, posebnu opomenu i dodatni razlog za zabrinutost sred aktuelne uzavrele političke situacije u Srbiji.

FBD na kraju ali ne na poslednjem mestu nagalašava da Srbija mora izbeći i da sebi ne sme dozvoliti da svoj kritički odnos prema civilnom društvu gradi prema ruskim modelima odnosa prema NVO i političkim neistomišljenicima.

FBD podseća da je i u povoljnijim političkim prilikama nego što su današnje već bilo pokušaja da se Srbiji savetuju ili nameću politički modeli odnosa prema NVO primenjivani u Rusiji; da je, na primer, uvođenje tzv. statusa stranih agenata istaknutim pojedincima, novinarima, piscima, umetnicima i organizacijama civilnog društva završilo njihovom, ponekad i fizičkom, eliminacijom iz društvenog života; rečju, nuđeni su modeli netolerisanja svih političkih subjekata koji su bili kritički ili uzdržani prema, na primer  Putinovoj politici zaštite tzv. ruskog sveta, a koja je rezultirala agresijom i krvavim ratom s Ukrajinom koji se ovih dana vratio i na teritoriju same Rusije, kao i punjenju ruskih zatvora i logora za prevaspitavanje svima koji kritički progovore o Putinovoj politici.

Srbija to sebi ne sme dozvoliti!

Molimo vas da razmislite o vašoj podršci
Forumu za bezbednost i demokratiju.

DONIRAJTE ODMAH