Beograd, 28.juna 2024.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Bezbednosni rizici
posle neodržanog Festivala Mirëdita, dobar dan u Beogradu
  

Forum za bezbednost i demokratiju izražava najdublju zabrinutost povodom incidenata koji su izazvale navijačke grupe protiv otvaranja festivala "Mirdita, dobar dan!" na Dorćol Platzu  i ukazuje da to predstavlja jasan signal kakav bezbednosni rizik ove grupe i dalje predstavljaju u Srbiji i van nje.

FBD posebno ističe da nespremnost policijskih organa da se suprotstave vuglarnoj demonstraciji moći tih grupa u centru Beograda  i da to osim što ruinira politički kredibilitet samog ministra unutrašnjih poslova, čini upitnim i rešenost same Srbije da rasvetli ulogu sličnih grupa u proslogodišnjem incidentu u Banjskoj.

FBD u tom smislu kao posebno indikativne smatra izjave najviših državnih zvaničnika neposredno nakon samog incidenta u Beogradu koje sugerišu kako je  politička kolaboracija sa ovim paradržavnim grupama veći državni prioritet nego zaštita onih ustavnih prava svih građana koja su se ti zvaničnici zakleli da će štititi.

FBD takođe upozorava da bi ova "vidovdanska smotra borbene gotovosti" takvih grupa mogla da predstavlja naznaku da se priprema nova bezbednosna kriza u regionu, a  koji se još uvek nije oporavio ni od svih pogubnih posledica prethodne kada je političku poziciju Beograda srozala do tada nezamislivih granica.

FBD na kraju naglašava da bi ponavljanje incidenta sličnog onom u Banjskoj ne samo predstavljalo opasnost po čitav region već bi jednako kobne, ako ne i teže, posledice trpela sama Srbija, koja u ovom trenutku nema ni političkog ni diplomatskog manevarskog prostora da ih izbegne.

 

Molimo vas da razmislite o vašoj podršci
Forumu za bezbednost i demokratiju.
Možete nas podržati na sledeće načine

DONIRAJTE ODMAH