Beograd, 4.aprila 2024.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

SPREČITI PRODUBLJABANJE POSTISZBORNE KRIZE, NESPORAZUMA I NESTABILNOSTI U SRBIJI

Forum za bezbednost i demokratiju ocenjuje da bi najnoviji razvoj događaja u vezi sa ponavljanjem izbora u Srbiji i njihovo ponovno raspisivanje u Beogradu bez vidljive implementacije preporuka međunarodnih posmatrača mogao odvesti ka najopasnijem produbljivanju političke krize u zemlji posle vanrednih izbora održanih 17. decembra prošle godine.

FBD upozorava da bi se oglušavanje o te preporuke za unapređivanje izbornog procesa, posebno nakon usvojene rezolucije Evropskog parlamenta u kojoj se ukazivalo na brojne izborne nepravilnosti, moglo tumačiti i kao odustajanje vladajuće većine od daljeg nastavka evro-atlantskih integracija Srbije i okretanje leđa njenim politički najznačajnijim partnerima u tom procesu.

FBD strahuje da sadašnja politička nestabilnost u Srbiji - čijem dosadašnjem prevazilaženju međunarodna zajednica nakon usvajanja Rezolucije EP nije pružila bitniji doprinos - preti da usled kontinuiranog odsustva institucionalnih napora za njeno rešavanje postane i ozbiljan bezbednosni rizik koji bi usled tekućih političkih prilika u svetu mogao da se izlije i izvan granica Srbije.

FBD na kraju ali nikako na poslednjem mestu ističe da dokle god se tekuća kriza, koja traje već duže od tri meseca, konačno ne razreši Srbija neće moći da angažuje sve svoje političke i društvene kapacitete u rešavanju brojnih spoljno-političkih izazova sa kojima je suočena, kao i da bi odlaganje njenog političkog raspleta moglo biti pogubno po proklamovane ciljeve Srbije kao i interese srpske manjine u zemljama regiona.

Molimo vas da razmislite o vašoj podršci
Forumu za bezbednost i demokratiju.
Možete nas podržati na sledeće načine