Beograd, 4. marta 2024. 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

MORAJU SE PRIHVATITI SVE PREPORUKE
ZA POBOLJŠAVANJE IZBORNOG PROCESA


Forum za bezbednost i demokratiju
pozdravlja najavu novih lokalnih izbora u Beogradu kao korak u pravcu sprečavanja  dalje eskalacije političke situacije u zemlji u nepoželjnim pravcima, ističući kako ono samo po sebi ne može da razreši sadašnju institucionalnu, društvenu  i vrednosnu krizu u Srbiji koje su se dramatično razotrkile nakon 17. decembra 2023.

FBD međutim istovremeno naglašava da je za prevazilaženje takvih kriza za Srbiju u ovom trenutku od suštinskog značaja prihvatanje i implementacija svih preporuka međunarodnih posmatračkih misija za poboljšavanje izbornog procesa, koje bi podrazumevalo i transparentnost samog postupka implementacije na svim nivoima i punu saradnju sa partnerima iz Evropske unije u istrazi usmerenoj na izborne nepravilnosti prilikom decembarskih vanrednih parlamentarnih izbora.

FBD takođe naglašava da bi visoki državni zvaničnici u sklopu ovih aktivnosti morali da se suzdrže od dalje diskreditacije predstavnika međunarodnih posmatračkih misija u Srbiji.
Takvim postupanjem oni ne samo što dovode u pitanje kredibilitet Beograda i njegove iskrenost kada je u pitanju i implementacija preporuka OHDIRa za poboljšavanje izbornih uslova u Srbiji već se rizikuje i ugrožavanje puta Srbije ka punopravnom članstvu u EU i njeno svrstavanje  među države u kojima se mirna promena vlasti na demokratskim i slobodnim izborima ne kotira visoko na listi prioriteta.

FBD na kraju. ali nikako na poslednjem mestu, izražava žaljenje što gotovo tri meseca nakon održanih izbora a uprkos brojnim dokumentovanim nepravilnostima na tim izborima nadležni državni organi nisu preduzeli nijedan korak ka rasvetljavanju tih nepravilnosti i procesuiranju lica odgovornih što je do njih došlo, te da bi dalje nečinjenje na tom planu rizikovalo da ugrozi i poverenje u implementaciju preporuka i u funkcionisanje pravosudnog sistema kao takvog.

 

Molimo vas da razmislite o vašoj podršci
Forumu za bezbednost i demokratiju.
Možete nas podržati na sledeće načine

DONIRAJTE ODMAH