Beograd, 20.10.2023.                                                                                    ENG



SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

POSLE REZOLUCIJE EP O SRBIJI I KOSOVU

Forum za bezbednost i demokratiju, povodom Rezolucije Evropskog parlamenta usvojene 19. oktobra 2023. o dijalogu Srbije i Kosova ocenjuje da njeno usvajanje predstavlja i potvrdjuje strahovanja, ocene i očekivanja da su dogadjaji u Banjskoj 24. septembra zadali ozbiljan udarac srpskoj spoljnoj politici i da je ta Rezolucija direktno povezana sa dosadašnjim postupanjem državnih organa u rasvetljavanju aktivnosti Radoičićeve grupe koja je učestvovala u oružanom incidentu u Banjskoj.

FBD ističe da stavovi iz te Rezolucije bez obzira što ona nije obavezujuća  predstavljaju jasan pokazatelj i nagoveštaj opasnosti da u međunarodnoj javnosti i kod značajnih međunarodnih faktora, a pre svega EU, može doći do ozbiljnijeg ugrožavanja poverenje u institucije i pravosuđe Srbije - posebno baš u kontekstu istrage koja je pokrenuta u Beogradu protiv Milana Radoičića, a koja dosad nije ispunila očekivanja u pogledu rasvetljavanja bitnih činjenica vezanih za aktivnosti Radoičića i njegove  grupe.

FBD podseća kako je neposredno nakon 24. septembra među prvima upozoravao upravo na ovakve posledice u slučaju sporog napredovanja ozbiljne istraga u pogledu paravojne formacije koju je u oružanom incidentu u Banjskoj predvodio Milan Radoičić i posebno šverca oružja u zemlji usmerenog ka severnom Kosovu, o kome smo obavešteni u rešenju o pokretanju istrage. Sumnje u ozbiljnost te istrage i njen kredibilitet podastrte su već prvog dana nakon što je g. Radoičiću bilo dozvoljeno da se brani sa slobode, kao i zbog toga što do danas nije imenovan nijedan drugi član formacije koja je učestvovala u oružanom incidentu u Banjskoj. 

FBD, uprkos svemum procenjuje da ugrožavanje poverenja međunarodne zajednice u Srbiju i njene institucije Srbija može da spreči većim angažovanjem svojih resursa u istrazi koja se vodi protiv Radoičića i njegove grupe, a koja bi u tom smislu morala biti proširena, a svi njeni članovi imenovani i kažnjeni u skladu sa zakonom.

FBD na kraju, ali nikako na poslednjem mestu, smatra da odnos prema usvojenoj Rezoluciji EP ne sme biti potcenjivački, omalaovažavanjći ili arogantan - što ne bi bilo dobro po proklamovane spoljnopolitičke ciljeve Srbije i njeno napredovanje u EU integracijama. Takva reagovanja samo bi ojačala one stavove Rezolucije koji ukazuju na zabrinutost  u pogledu udaljavanja Srbije od EU i jačanja ruskog malignog uticaja.   
Najnovija Rezolucija Evropskog parlamenta mora biti predmet ozbiljnih analiza  u smislu reagovanja i kritičkih procena svih onih razloga koji su bili navodjeni prilikom njenog donošenja kako bi se izbegle još teže posledice po Srbiju, koje ta Rezolucija zasad samo nagoveštava. Rečju, Srbija svom u regovanju na ovu Rezoluciju i njene moguće posledice mora biti još ozbiljnijija i argumentovanija od onih koji su je donosili.