2014. godine Istaknute ličnosti naše kulturne, društvene i političke scene, književnik Vidosav Stevanović, dramska spisateljica Biljana Srbljanović i ugledna aktivistkinja civilnog društva Aida Ćorović, prihvatili su lični poziv predsednika i direktora FBD Milana Jovanovića da učestvuju u Programskom odboru osnovanom povodom obeležavanja desetogodišnjice osnivanja i aktivnosti organizacije. Poziv povodom ovog jubileja da aktivno učestvuje u radu FBD prihvatio je i nezavisni vojni analitičar Aleksandar Radić. Odbor je potom postao Programski savet. 
2019. prilikom obeležavanja petnaest godina rada FBD dogovoreno je da se Programski savet  ubuduće zove Savet prijatelja FBD.
Savetu prijatelja se  pridružila  Sonja Biserko istaknuta aktivistkinja i zagovornica ljudskih prava u Srbiji i regionu Zapadog Balkana i osnivačica i predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.
Claes Fahlander, profesor emeritus Univerziteta u Lundu i član Švedske kraljevske akademije nauka, renomirani naučnik u svetu iz oblasti nuklearne fizike, jula 2022.  prihvatio je lični poziv predsednika FBD Milana Jovanovića da bude u Savetu prijatelja FBD.