Beograd, 3. juna 2022.

 

Grupa 46 SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

PROTIV BILO ČIJEG GUŠENJA SLOBODNOG DIJALOGAGrupa 46
osuđuje pokušaje ograničavanja slobode misli i izražavanja Zorane Mihajlović, potpredsednice vlade  od strane predsednice vlade Ane Brnabić, pod krinkom “disciplinovanja” državnih zvaničnika.

Grupa 46 podseća i ovom prilikom da je upravo u trenucima sa kakvim je danas suočena Srbija od suštinskog značaja poštovanje slobode izražavanja kao fundamentalne pretpostavke za preko potreban društveni dijalog kroz koji je jedino moguće na demokratski način utvrditi interes društva i zemlje.

Grupa 46 ocenjuje kako pokušaj “disciplinovanja” bilo kojeg od učesnika u takvom otvorenom dijalogu, posebno nosilaca javnih funkcija i izabranih narodnih predstavnika, (poput nedavnih ''ućutkavanja'' narodnog poslanika Dragana Šormaza da slobodno iznosi svoja evroatlanska opredeljenja)  može biti tumačeno jedino kao pokušaj da se izbegava ili skrajne argumentovana rasprava o temama koje su u ovom trenutku od suštinskog značaja za budućnost Srbije.

Grupa 46 upozorava da je takav pristup direktno suprotstavljen duhu otvorenog dijaloga koji počiva na ustavom zagarantovanoj slobodi izražavanja,  budući da se u konkretnom ''slučaju Zorane Mihajlović'' kroz to “disciplinovanje” nastoji nametanje odgovora na jedno  sudbonosno pitanje i to upravo od strane onih pojedinaca i nosilaca interesa koji nemaju ni hrabrosti ni autoriteta da lično istaknu vlastite pozicije, pa to nastoje da zamaskiraju pozivanjem na partijsku disciplinu.

Grupa 46 ističe u tom smislu da pokušaji sankcionisanja Zorane Mihajlović predstavljaju iznuđivanje otklona vladajuće stranke od politike koja nastoji da zauzme civilizacijski stav po pitanju ruske agresije na Ukrajinu, a koji je u ovom trenutku jedini i najviši interes Srbije.

Koordinator Grupe 46
advokat Luka Jovanović,
programski direktor FBD
Aleksandar Olenik, advokat i nardoni poslanik
Aida Ćorović, aktivistkinja
Vidosav Stevanović, pisac
Marija Vasiljević, glumica
Milan Jovanović, predsednik FBD
Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji
Ivan Stević, advokat

 

* Saopštenje možete potpisati vašom podrškom  putem e-maila:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.