Beograd, 31.8. 2022.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

BOŠKO OBRADOVIĆ JE POGAZIO 
ZAKLETVU NARODNOG POSLANIKA

Forum za bezbednost i demokratiju izražava veliku zabrinutost i negodovanje zbog poruka koje je pod svodovima Narodne skupštine Republike Srbije uputio narodni poslanik Boško Obradović na njegovoj konferenciji za medije 31.avgusta 2022. i smatra ih nedostojnim i Nrodne skupštine i poslaničke funkcije koju u njoj obavlja g. Obradović!

FBD ističe da je na pomenutoj  konferenciji g. Obradović pred očima celokupne javnosti otvoreno pogazio zakletvu koju je, pre samo nekoliko dana,  početkom ovog meseca dao u toj istoj Narodnoj skupštini zaklinjući se da će kao narrodni poslanik braniti i ljudska i manjinska prava i građanske slobode!

FBD smatra da je g.Obradović uz to demonstrirao nedopustivo i zabrinjavajuće odsustvo poznavanja i važećih pravnih propisa zemlje čije građane predstavlja u njenoj najvišoj zakonodavnoj ustanovi.

FBD  podseća da su javno zalaganje ovog izabranog narodnog poslanika za ograničavanje građanskih prava i sloboda – pa čak i satanizacija LGBT lica koja su svojim učešćem u izbornom procesu dala legitimitet i njegovom izboru -  nedopustivi, neoprostivi, nedostojni i neprimereni otvorenom i demokratskom društvu!

FBD  poziva sve narodne poslanike sadašnjeg saziva Narodne skupštine da se hitno, javno i jasno distanciraju od anti-civilizacijskih stavova g. Obradovića i da time ostanu verni zakletvi koju je poslanik g. Obradović danas pogazio.

FBD upozorava da javni nastupi izabranih narodnih poslanika, poput ovog g. Obradovića  ozbiljno urušavaju kredibilitet i autoritet Narodne skupštine i predstavljaju veliki teret za njeno demokratsko i celishodno funkcionisanje.