''BUGARSKI VOZ'' IZ REPUBLIKE SRPSKE

Vučić je uspeo da penzioniše Nikolića, ali mu je „bugarski voz“ uvalio, s leđa, Dodika, Kariće, Julovce i Zemunce. I koga sve nije izvukao iz svakoga našeg mraka, svestan čiji su mu sve glasovi potrebni - napisao je NIKOLA SAMARDŽIĆ u beogradskom dnevniku DANAS 04. aprila 2017. pod orriginalnim naslovom ''Bugarski voz''


 Nikola Samardžić

Pre trideset godina paskvila Vojko i Savle trajno je kontaminirala politički sistem. Zato je svita ispratila šutnjom Vučićevu najavu puta u Mostar. I oduševljeno pozdravila pomen Kine. Partnera čija nam nelojalna konkurencija uništava odevnu industriju i generiše trgovinski deficit

Ali se nadam da se javnost zabavila kad je Vučić borbu protiv korupcije pomenuo pred Malim, Karićem itd., da ne nabrajam.

Zalud upozorenja, da će „bugarski voz“ pokrenuti glasački listići dvojnih državljana iz Republike Srpske. Njih niko od kandidata nije pozvao da nam pomognu, da se zajedno izbavimo iz one nesreće zbog koje su potražili životnu odstupnicu koju (mada na Dedinju, ne u Srbiji) uživa upravo Dodik s falš ličnom kartom. Vučić je uspeo da penzioniše Nikolića, ali mu je „bugarski voz“ uvalio, s leđa, Dodika, Kariće, Julovce i Zemunce. I koga sve nije izvukao iz svakoga našeg mraka, svestan čiji su mu sve glasovi potrebni.

Kandidat Srbije (?) za predsednika sveta izjavio je da ista Srbija nije demokratska država. Sa svojim strojnikom Šešeljem dobio je manje glasova od Belog. Izostanak drugog kruga možda je deficit demokratije, ali je i potvrda amaterizma opozicionih kandidata. Nadam se da Vučić neće biti diktator u onoj meri u kojoj je Janković demokrata.

Najbolja vest je da trojica prvoplasiranih pripadaju političkom centru. Bez obzira na karakter podrške, Vučićevo prvo postizborno obraćanje nije upućeno nacionalnim i socijalnim ekstremistima. Izbori su potvrdili da su nam potrebni kvalifikovani lideri, legitimne političke stranke, kompetentni analitičari. Povratak Zorana Lučića je najbolja vest izborne večeri. Demokratsku stranku su moralnom pobednicom učinili profesionalizam kampanje i nespremnost Jankovića da iskaže izričitu zahvalnost. Za opšte dobro, Vučić će, pre svih, eventualno uvažiti potrebu za partnerstvom u budućim odlukama koje će spustiti rampu „bugarskom vozu“ demagogije i populizma. Nadam se da te sistemske anomalije nije pomenuo slučajno i uzalud.

- Pročitajte još na sajtu dnevnih novina Danas.