Posle Prigožinovog puča

 komentar Leva Shlosberga objavljen 25.juna 2023.    Lev Shlosberg

To nije bila predstava. A finale je još daleko!

Ono što se zemlji dogodilo u jednom danu nije inscenirano, nije podvala, ni nesreća.

To je neuspeh sistema, koji se još nije završio tragedijom i uopšte - još nije iscrpljen, a takva nedovršenost je prepuna pretnji recidiva.

Neće biti zaboravljene reči Prigožina o „zlu koje nosi vojno rukovodstvo zemlje“, „ koji kukavički trčao kao žena“, „ovo stvorenje će biti zaustavljeno“  zahtevajući izručenje Šojgua i Gerasimova radi vansudskog pogubljenja.

Neće biti zaboravljene Putinove reči o tome da su „izdaja, preterane ambicije i lični interesi doveli do izdaje. Izdaje i svoje zemlje, i svog naroda, taj uzrok...“, reči o „udaru na Rusiju, na naš narod“, reči da će „svi koji su namerno krenuli na put izdaje, koji su pripremali oružanu pobuna, koja je krenula putem ucena i terorističkih metoda, doživeti neminovnu kaznu, odgovarati i pred zakonom i pred našim narodom” .

I ovo s Prigožinom više neće moći da ponovi. Ketering je iskorišten.

Neće biti zaboravljena naredba koju je izdao FSB da se prvo otvori krivična istraga o vojnoj pobuni, a zatimj nekoliko sati kasnije, slučaj zatvori, uključujući i sam FSB.

Neće biti zaboravljeni pretresi u kancelarijama PMC „Vagner” i u privatnim prostorijama, izvršeni po hitnom nalogu i ispostavilo se besmislenim.

Neće biti zaboravljen  užas miliona ljudi pred mogućim masakrima.

Neće biti zaboravljeno da su  Rostov na Donu i Voronjež predani bez otpora!

Neće biti zaboravljeni raskopani putevi ka Moskvi iskopani u strahu i panika u prestonici!

Neće biti zaboravljeno uklanjanje i vraćanje barikada, blokiranje i otključavanje resursa u samo jednon danu! 

Neće biti zaboravljena smrtna tišina Sergeja Šojgua i Valerija Gerasimova!

BIĆE ZABORAVLJENA smrt ruskih vojnika od  ruku plaćenika, ako ne danas, onda već sutra. Onih koji su sledili naređenja i to platili životom. A ubicama  je zbog „vojnih zasluga” oprošteno i pušteni su na obližnji poligon 


Ruskoj državi zadat je najsnažniji udarac od 24. februara 2022. godine.

„Je li sve ovo moguće?“, pitaju se ljudi. I odgovaraju – da, između OVIH – sve je moguće.

Prigožin i Putin naizmenično su suprotni, kao polovi dva magneta. Suprotni polovi se privlače, a slični polovi se odbijaju.

Prigožin i Putin su predatori iste krvi. Možda su spremni da se poubijaju u smrtonosnoj borbi, ali će do poslednjeg trenutka biti povezani komunikacijskim krvnim sudovima.

Ništa nije gotovo dok ima voljnih da proliju krv.


*Lev Marković Šlosberg  je ruski političar, aktivista za ljudska prava, novinar, bivši predsednik ogranka Jabloka u Pskovskoj oblasti, kog je Putinov režim proglasio za  tzv. ''stanog agenta'' 
** radni prevod i bold FBD