Advokatski poziv vladinim zvaničnicima
na odgovornost i razum
 


Prenosimo bez izmena i u celini tekst saopštenja advokata beogradske komore
objavljen na njihovom website-u 5. 5. 2023. 
 

Povodom tragedije koja je zadesila Srbiju poslednjih dana

Advokatska komora Beograda izražava najdublje saučešće porodicama žrtava nezapamćene tragedije u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i porodicama žrtava sinoćne tragedije u Mladenovcu.

Prosvetnim radnicima izražavamo ljudsku podršku i želimo da nađu snage za rešavanje nagomilanih problema, pre svega nasilja i bezbednosti u školama.

U trenucima koji su teški za celo društvo, pozivamo sve zvaničnike i medije da se usmere na pitanja od javnog interesa i deluju uzdržano i razumno, te da se uzdrže od senzacionalnog izveštavanja, plasiranja neproverenih informacija, izjava i aktivnosti kojima se zamagljuju uzroci problema u društvu, podstiču dalji nasilni događaji ili iznose osetljivi lični podaci učesnika u tragičnim dešavanjima.

Sve vladine zvaničnike pozivamo da budu svesni svoje odgovornosti. Niz tragičnih događaja kome svedočimo jasna je posledica urušavanja institucija i degradacije svake struke i profesije i uništavanje svih drustvenih i moralnih vrednosti.

Pozivamo zvaničnike da učine nužne napore u okviru svog delokruga kako bi se situacija u društvu normalizovala.

Mere koje država preduzima smatramo da moraju uvek biti razumne, srazmerne i dobro osmišljene, da deluju na uzroke problema, a ne da budu plod trenutnih rešenja i privida gašenja požara. Sve što država radi mora biti usklađeno sa civilizacijskim tekovinama, međunarodnim obavezama koje je Republika Srbija preuzela i ustavnim i zakonskim okvirom Republike Srbije.

*naslov FBD