Šefica istraživačkog odseka čuvenog ruskog FBK (Fonda za borbu protiv korupcije) - koji je osnovao Aleksej Navaljni, sada utamničen u zatvoru -  MARIJA PEVČIH nastavlja borbu protiv Putinovog režima. Početkom marta kao najzaslužniju za dokumentarni film o  Navaljniju, uoči dodele Oskara koji će i dobiti u tom žanru, magayin New Yorker nazvao je ''glavnim inkvizitorom Putina'' i njegovog režima
duboko ogrezlog u korupciji.
Pevčihova je 19. aprila 2023. na svom nalogu objavila niz tweetova koji se bave suprugom drugog čoveka Ministarstva odbrane Rusije TIMURA IVANOVA, zamenikom Sergeja Šojgua.
Njenom Twitter nizu o kome će 23. aprila Pariz brujati uživo dali smo naslov

RAT I PIR
ili
Slikovnica Marije Pevčih o korupciji na političkom vrhu u Rusiji 


1/22 Ovo je Svetlana Maniovich. Ona je vaš vodič kroz svet ekstremnog ruskog glamura. Ona zrači bogatstvom. Dijamanti, krzna, Rolls Rojsevi – ima sve to i još više. Leti je možete pronaći u St Tropez-u gde iznajmljuje vilu po ceni od 150 hiljada eura mesečno, ili na jahti u Napulju.

2/22 Ona obožava šoping. Nažalost, Moskva ne zadovoljava njene modne prohteve i zato mora da putuje u Pariz. Dobija lične termine u jednoj od najskupljih i najdiskretnijih zlatara. Gde se za nju izrađuju minđuše od 150 hiljada eura i prstenje vredno 104 hiljade eura.

3/22 Nije li to lepo? Pa, ne baš. Svetlana Maniovich je supruga zamenika ruskog ministra odbrane. Ova osoba je odgovorna za invaziju Ukrajine i ubijanje hiljada nedužnih ljudi. Zove se Timur Ivanov. I da, to su njih dvoje zajedno na slici. Baš je dasa.

4/22 Ivanov je šef građevinarstva pri Ministarstvu odbrane. Njegov zadatak je da izgradi sve - od vojnih kasarni do ove ozbiljno čudne vojne crkve, koju Putin veoma voli. Sada je zadužen za „obnovu“ Marijuplja, grada koji je Putin zbrisao sa lica zemlje i okupirao.

5/22 A sada molim vas pogledajte ovaj video: To je naša Svetlana Maniovich (Ivanova) na žurci u Courchevel-u pre tri nedelje. Trinaest meseci posle početka rata. Ona je u srcu Evrope, gde nosi svoje dijamante i krzna. Kako se žena ratnog zločinca ušunjala u Francusku? Dozvolite mi da vam objasnim.
https://twitter.com/i/status/1648678828410109954

6/22 Nije se radilo o ušunjavanju. Ma koliko to suludo zvuči, njoj je u potpunosti dozvoljeno da dođe u Evropsku uniju i šeta se gore-dole duž Šanzelizea, trošeći novac koji je njen muž zaradio bombardujući stambene blokove, ubijanjem dece i obezglavljivanjem vojnika u Ukrajini.

7/22 Ona nema drugi novac. Ona je žena od dokolice kojoj treba sponzorstvo. Njen bivši muž kojeg je ostavila zbog Ivanova upozorio ga je da on neće moći da je priušti.“Svetlana zahteva makar 50 hiljada dolara mesečno.“ Odakle mi je ovo poznato? Tatler je izveštavao o razvodu. Zabave!

8/22 Ali uprkos tome što je državni činovnik Ivanov je uspeo da skrpi koju paru kako bi usrećio svoju ženu. Svetlana može da dobije sav budžet koji joj treba, za sve stvari koje voli. Poput ove Dolce&Gabbana haljine od 59.500 eur ili ove garniture nameštaja iz XIX veka vredne 85.000 eura.

9/22 Imaju čak dovoljno gotovine da kupe „praznični Rolls-Royce.“ Imaju jedan u Moskvi, ali pošto toliko mnogo vremena provode na francuskoj rivijeri kupili su jedan i za tamo. Retro Rolls-Royce Corniche. Samo stoji u garaži i čeka ih tokom cele godine.

10/22 Odakle dolazi taj novac? Od korupcije. Ivanov dobija mito od koga god kome dodeli ugovore o izgradnji za Ministarstvo odbrane. Neki od vas su možda videli ove slike Marijupolja. Ovo su „izložne“ kuće izgrađene u propagandne svrhe. I Putin ih je posetio.

11/22 Tokom naše nedavne istrage otkrili smo da je građevinska kompanija koja je izgradila ovaj stambeni blok davala mito Timuru Ivanovu. Zapravo mu grade i daču. Da li vaš zamenik ministra odbrane ima ovakvu kuću? Zašto je nema?

12/22 Kako god. Pomislili bi ste da je rat sprečio ovu porodicu lopova i ratnih zločinaca da provode vreme u Evropi. Ali nije.

13/22 Sedamnaestog marta 2022, na dan kada je Putinova vojska opustošila Marijupolj, Svetlana je, po pozivu, otišla u zlataru Joel Arthur Rosenthal-a u Parizu da preuzme neke dijamante. Dvadeset trećeg marta, kada je tokom noći granatiran Kijev, Svetlana je Eurostar-om otišla da poseti svog sina u Londonu.

14/22 Njen život u Evropi nije otežan usled rata koji je započep njen muž . Ovo je bilo moguće sa dva jednostavna trika. 1) Svetlana je nezakonito nabavila izraelski pasoš (o čemu postoji sudska odluka) 2) preventivno se razvela od Ivanova u avgustu 2022 godine, pet meseci nakon početka rata.

15/22 Tako da se sankcije ne odnose na nju. Može da zadrži svoje bankovne račune, svoju imovinu i šoping praznike. Uprkos tome što je svaki euro koji potroši u Hermes-u i Cartier-u u Parizu natoljen krvlju. Može da zadrži čak i apartman u Parizu koji iznajmljuje za svoju porodicu.

16/22 Vidite? Nema lažnih identiteta. Nema šunjanja pri prelasku granice. Porodica ratnog zločinca živi u Parizu kao da se ništa nije dogodilo. Da li sam otkrila neku veliku novost sa ovim nizom? Nisam. Naše istraživanje je dostupno javnosti već dva meseca. Podneli smo brojne prijave i izveštaje.


17/22 I nikada nismo dobili povratne informacije od francuskih vlasti. Niti iz institucija Evropske unije. Da li je tamo svima sve ovo ok? Zato što meni stvarno nije. Što onda ne bismo radili zajedno na tome da to ispravimo? Ako živite u Francuskoj, molim vas da pišete svom narodnom poslaniku, vašim lokalnim medijima, i širite dalje informacije sa ovog niza.

18/22 Mi iz Fondacije protiv korupcije smo spremni da ponovo podnesemo mnoštvo dokumenata i dokaza. Spremna sam da govorim, sretnem se ili svedočim pred sudom – šta god da je neophodno kako bi se zakonski postupak pokrenuo.

19/22 Molimo takođe naše pristalice u Parizu da izađu i protestuju blizu poseda Maniovich-eve, sa zahtevom za sankcionisanje njihove porodice, zamrzavanjem njihove imovine i njihovim proterivanjem iz Evrope.
Ove nedelje, 23. aprila u 14h, na adresi Rue de Babylone 51 u Parizu.

20/22 Već nam je to jednom pošlo za rukom u Londonu sa Lavrovljevom poćerkom, koju je VB sankcionisala nakon mog sličnog niza i zahvaljujući vašoj velikoj podršci. Možemo to da uradimo ponovo. Ovde se radi o pravdi koja nam je danas svima potrebna.

21/22 Možete naći verziju ove priče sa mnogo više detalja u našem videu. Ima engleske, francuske i nemačke titlove.

22/22 Tokom poslednjih 12 godina objavili smo na stotine priča poput ove. I objavljivaćemo ih još. Ako vam se sviđa naš rad, molim vas da donirate našoj organizaciji. Vaš novac će biti posvećen stajanju na kraj Putinovim zločinima. To je dobra investicija.

 

*Radni prevod FBD