Povodom  Rojtersove vest o Pentagonovoj listi zemalja izvoznica oružja u kojoj je pomenuta i Srbija, prenosimo pisanje  beogradskog dnevnika Danas  objavljeno na njihovom website-u 12. aprila 2023.  originalnim Originalni naslov glasio je 
“Srbija nije početnik u izvozu oružja, pomagati Ukrajini je moralan čin”: Sagovornici Danasa povodom navoda Rojtersa o srpskoj vojnoj pomoći Kijevu''


Ukrajina, oružje, Srbija 

Srbija, jedina evropska zemlja koja je odbila da uvede sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, pristala je da snabde Kijev oružjem ili je već poslala oružje, navodi se u poverljivom dokumentu Pentagona, javio je Rojters.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević brzo je demantovao navode Rojtersa, rečima da Srbija nije i niti će prodavati oružje ukrajinskoj ili ruskoj strani.
„Više od deset puta smo demantovali te neistine i evo, učinićemo to opet. Nekome je očigledno cilj da uvuče Srbiju u taj sukob ali mi se dosledno držimo naše utvrđene politike. Uvek postoji mogućnost da se neko oružje na nekakav volšeban način nađe i na teritoriji konflikta, ali to apsolutno nikakve veze nema sa Srbijom… Ponavljam, Srbija nije slala oružje Ukrajini i sve što je objavljeno na tu temu su neistinite spekulacije“, naveo je ministar Vučević, a prenosi pres služba Ministarstva odbrane.

Rojters piše da je navedeni dokument, koji predstavlja skup odgovora evropskih vlada na molbe Ukrajine za vojno obučavanje i oružje, bio među desetinama poverljivih dokumenata objavljenih na internetu poslednjih nedelja u onome što bi moglo biti najozbiljnije curenje američkih tajni proteklih godina.

"Evropa/Odgovor na tekući konflikt Rusije i Ukrajine“, kako je nazvan ovaj dokument, sadrži liste pozicija 38 evropskih vlada u odgovoru na molbe Ukrajine za vojnu pomoć.
Spisak pokazuje da je Srbija odbila da obezbedi vežbe ukrajinskim snagama, ali se obavezala da će poslati oružje ili ju je već poslala, piše Rojters i dodaje da se navodi i da Srbija ima političku volju i vojnu sposobnost da obezbedi oružje Ukrajini u budućnosti.

Milan Jovanović, predsednik Foruma za bezbednost i demokratiju, u izjavi za Danas napominje da ovih dana svedočimo sve intenzivnijem transparentom ratu obaveštajnih službi.
„Loše stanje na ratištima u Ukrajini, Rusija nastoji da kompenzira intenziviranjem obaveštajnog rata u kom mediji i društvene mreže imaju ogromnu ulogu. Na curenje dokumenata Pentagona kome svedočimo ovih dana, pa i poslednjih sati kada se u obaveštajni rat nastoji uvući i Kina gledam iz tog ugla. Jedinog gde Rusija postiže elemente pobede koje nisu uvek bez posledica.''
Moje sumnje pojačava činjenica da je sve krenulo sa Telegrama, uz dalju razradu Russia Today i njenih zvaničnih i drugih emitera informacija u interesu i u korist Rusije“.
Srbija, naglašava Jovanović, u tom kontestu dobija na „važnosti“’ koja je proporcionalna njenom opiranju da uvede sankcije agresoru.
Naš sagovornik smatra da će Srbija uskoro morati jasno i hrabro da odgovori tim pritiscima, a ne da „žuri da tu vest ‘ekskluzivno‘ demantuje preko Sputnjika koji je već dugo glasilo i glavni informator i priručnik ruske pete kolone u Srbiji“.

"Srbija na koncu ima značajno iskustvo u izvozu oružja. Ono nije od juče. Teško je poverovati da bi sebi dozvolila početničke greške ili podmetanja. Držim da je Rojtersova priča kratkotrajna”, ističe Jovanović.
"I na kraju da ne bude zabune, pomagati Ukrajini kao zemlji koja je izložena agresiji bez premca, je moralan čin. Biti neutralan prema tome je krajnje upitno“, zaključuje Jovanović.

Zoran Dragišić, profesor fakulteta Bezbednosti, kaže za Danas da priču o curenju tajnih papira iz Pentagona “treba uzeti sa priličnom rezervom”.
“Ima nekoliko prilično čudnih detalja. Prvo, ti navodni tajni dokumenti objavljeni su javno. Da su Rusi ili Kinezi ili neka druga neprijateljska država došla u posed takvih dokumenata, svakako ne bi javno objavljivali nego bi ih čuvali za sebe i upotrebili za sebe kad im treba. S druge strane, ako se pojavio neki novi Asanž, neko ko bez jasnog cilja to radi, onda bi taj neko morao biti u vrhu Pentagona”, ukazuje Dragišić.
Što se tiče izvoza oružja iz Srbije u Ukrajinu, naš sagovornik kaže da nema nikakvu informaciju da je Srbija išta izvozila u Ukrajinu.
“Ako ministar odbrane kaže da ništa nije izvoženo u Ukrajinu, ja sam sklon da mu verujem. Ali mislim da bi za Srbiju bilo bolje da pomognemo Ukrajini”, navodi Dragišić.
On ističe da “ne zna šta bismo mi mogli njima da prodajemo”. (Marko Šonjagić i Ivana Šundić Mihovlović)