Beograd, 20.marta 2023.


                                                                        Saopštenje za javnost

                                     OHRIDSKI RAZGOVOR BEOGRADA I PRIŠTINE VAŽAN
                                                BEZ OBZIRA ŠTO NIŠTA NIJE POTPISANO

Forum za bezbednost i demokratiju bez obzira što nije bilo nikakvog potpisivanja pozdravlja vesti o postizanju dogovora u Ohridu između Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske Unije i SAD, kao važan nastavak koračanja ka trajnom rešavanju otvorenih bilateralnih pitanja i prevazilaženja najveće prepreke na putu evroatlantskih integracija Srbije.

FBD ocenjuje da kritike postignutog govora koje se mogu čuti iz Beograda, osim što pokazuju duboko neshvatanje njegove suštine, odražavaju i odsustvo kapaciteta samih kritičara kao i njihovu nedoraslost sadašnjoj političkoj situaciji. A,  jednako tako ili i više  izazivaju ozbiljnu sumnju u njihovu volju za bilo kakvu spoljnu politiku koja Srbiju ne gura u političku izolaciju i čeljusti ''bratske'' Putinove Rusije.

FBD u tom smislu naglašava da su zahtevi za vanredne izbore koji se isto tako mogu čuti u kritikama procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine pre svega usmereni na blokiranje tog procesa, a ne na rešavanje bilo kakve navodne krize legitimiteta predstavnika Srbije u njemu.

FBD na kraju upozorava i ukazuje da je nakon objavljivanja optužnice Međunarodnog krivičnog suda protiv ruskog predsednika Vladimira Putina i naloga za njegovo hapšenje postalo jasno - ako to već nije bilo jasno još posle neuspelog pokušaja posete ruskog ministra spoljnih poslova Lavrova: Za Srbiju, vođenu njenim vitalnim interesima i oslobođenu od pritisaka i interesa Rusije,  mimo  hrabrog i samostalnog rešavanja otvorenih pitanja, uz punu pomoć i podršku evropskih partnera, u ovom političkom trenutku nema ni alternative ni perspektive! Ukoliko se i dalje želi da se napreduje i da Srbija bude članica EU!