Beograd, 24.01.2023.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Povodom Fancusko-nemačkog plana za Kosovo

Forum za bezbednost i demokratiju pozdravlja i podržava napore koje trenutno ulažu EU i SAD radi konačnog rešavanja tzv. Kosovskog pitanja, kao i tzv. Francusko-nemački plan o rešavanju pitanja Kosova i smatra ih ključnim i važnim kako za dalje evroatlantske integracije Srbije i regiona tako i za suzbijanje malignog ruskog uticaja u ovom delu Evrope, a koji je poslednjih godina predstavljao značajan faktor jačanja nastojanja da pitanje Kosova ostane zamrznuti konflikt.

FBD ističe da je rešavanje ovog zamrznutog konflikta danas tesno povezano s odbijanjem Srbije da uskladi svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom Evropske unije, uveren kako je upravo neskrivena nevoljnost zvanične Srbije da se pridruži sankcijama koje su ujedinjena Evropa, SAD i Zapad uveli protiv Ruske federacije zbog njene agresije na Ukrajinu i ključni razlog ubrzanja pojačane aktivnosti evropske i američke diplomatije prema Srbiji, Kosovu i regionu.

FBD upozorava kako kritike iz Beograda sadašnjih diplomatskih aktivnosti EU i SAD, kao i Francusko-nemačkog predloga ''osnovnog sporazuma Kosova i Srbije'' koji je dospeo do javnosti, suštinski podrivaju pozicije Srbije u njenim pregovorima sa Evropskom unijom.
Takve kritike su - posebno kada potiču iz redova opozicionih stranaka koje svoj politički uspeh zasnivaju na neuspehu dijaloga o rešavanju pitanja Kosova - izuzetno kratkovide i u osnovi one više protežiraju ruski nego interes Srbije, za koji se navodno ti kritičari EU, SAD i Francusko-nemačkog predloga zalažu.

FBD naglašava da su Vlada i stranke koje su svoje političke uspehe zasnivale na agendama evroatlanskih integracija sada apsolutno odgovorne i dužne da bez ustezanja krenu u racionalno i efikasno pobijanje takvih kritika. I isto tako, da se, ako ih ima, i u sopstvenim redovima suprotstave pokušajima prolongiranja jasnih i nedvosmislenih odgovora na političke izazove pred njima, kao i da mogu biti svesne svoje odgovornosti u oslobadjanju Srbije od štetnih političkih balasta prošlosti, koji ne samo što Srbiji nisu i neće sačuvati Kosovo, već će joj uništiti i za dugo odložiti i budućnost kao razvijene evropske države.