Beograd,15. novembra 2022.

 

Grupa 46: SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Povodom najnovijih napada na profesora dr. Nikolu Samaržića 

Grupa 46 Foruma za bezbednost i demokratiju posvećena zaštiti ustavnog prava slobode mišljenja i izražavanja pridružuje se dosadašnjim odbranama i nedvosmisleno i najoštrije osuđuje najnovije napade na profesora dr Nikolu Samardžića.

G 46 te napade prevashodno vidi kao pokušaj potiskivanja disonantnih i kritičkih tonova u domaćem javnom mnjenju koji se pre svega protive trenutnom sramotno ambivalentnom stavu koji Republika Srbija ima u odnosu na agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu.

G46 smatra, dalje, da ovaj najnoviji pokušaj zastrašivanja i cenzurisanja javnog diskursa predstavlja vrstu ''pripremnih radova'' u kontekstu najava dolaska emitera ratne propagande Kremlja čiji je cilj da dovrši postupak indoktrinacije srpske javnosti autoritarizmom, čiji je, opet, jedan od bastiona koji je taj postupak započeo i dosada vodio upravo i medij koji danas napada g. Samardžića.

G46 se protivi dolasku RT-a u Srbiju i smatra da bi njegova aktivnost u trenutnim političkim okolnostima mogla da ima nesagledivo štetne posledice po demokratsko društvo u Srbiji, možda čak i po nacionalnu bezbednost!
G46 zato podseća da Ustav Republike Srbije jemči slobodu mišljenja i izražavanja, ali ne i sužavanje polja te slobode napadom na prava i ugled drugih, moral demokratskog društva i bezbednost Republike Srbije.

G46 upozorava kako rad RT svakako ne može doprineti snaženju demokratskih kapaciteta i širenju medijskih sloboda u Srbiji već, naprotiv, da bi on upravo vodio do potičinjavanja ovih kapaciteta stranoj sili, koju čitav svet danas prevashodno vidi kao agresora.

G46 takođe otvoreno strahuje da je napad poput onog čija je najnovija žrtva upravo g. Samardžić, a koji je ovaj put potekao iz Novosti, samo najava novih prozivki koje bi se mogle nastaviti upravo i sa RT-a - koji će svojim dolaskom i prisustvom u Srbiji postati ovdašnji Pijemont anti-evropske propagande usmerene na produbljivanje izolacije Srbije, dovršetak njenog puta ka EU i njegov preokret u put tranizicije ka satelitskoj azijatskoj guberniji.


adv. Luka Jovanović, koordinator G64
dr Milivoj Bešlin, istoričar
dr Ivan Videnović, profesor Univerziteta u Beogradu
Vidosav Stevanović, pisac
Marija Vasiljević, glumica
Milan Jovanović, predsednik FBD
Zoran Vuletić, predsednik GDF
Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora u Srbiji
adv. Čedomir Stojković, predsednik Slobodarskog saveza slobodne Srbije ''Grupa oktobar''
adv. Aleksandar Olenik, narodni poslanik u NSRS
prof. Stevan Lilić
adv. Ivan Stević
dipl.prof. Dejana Đueđević, sekretar za medjunarodnu saradnju Lige socijaldemokrata Vojvodine
Zoran Miljacki Matak, Subotica
Miloš Đorđević, ahritekta
Ljuba Vorkapić
Miloš Stojanović
Mila Samardžić
Vesna Nikolić
Jovan Janjic, student - master studija iz Beograda
Nikola Nikolić
Aleksandar Terzić, Kikinda
Dušan Radovanović. dipl. ecc, Beograd
Dušan Grujić
Čedo Mirković, inženjer elektrotehnike
Ivan Dujmović, građevinar iz Šapca, Berlin 
Miloš Sršen
Katarina Nešić, istoričar umetnosti
Tomislav Marković, novinar
Bata Batić, konobar, Smederevska Palanka
Siniša Cincar, penzioner, Pančevo,
Čedo Mirković, el.inžinjer, Podgorica

Saopštenje možete potpisati ako svoj potpis - pristanak dostavite  na e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.