BLOG    Pravni ugao                                                                                                                                                        

15. septembra 2022. 


Napisao
advokat Luka Jovanović, programski direktor FBD

48 SATI EUROPRIDE-a 2022


Šta je sledeće?
U poslednjih 48 sati održavanje najavljene subotnje šetnje stavljeno je pod znak pitanja. Međutim, kao da to nije već bilo dovoljno pritisci i zastrašivanja potencijalnih učesnika te šetnje i dalje pristižu sa svih strana.

Najnoviji takav vid zastrašivanja potekao je iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u kojem se ljudima koji, ipak, pokušaju 17. septembra da ostvare svoje ustavno pravo na mirno okupljanje, preti prekršajnim prijavama pa čak i zatvorskim kaznama!

Iako je u ovom trenutku malo verovatno da će zabrana o održavanju prijavljene šetnje biti oborena pred Upravnim sudom u roku od 48 sati (kada je zakazan početak zabranjene šetnje), postoji jedan detalj koji je u metežu koji je nastao pokušajima udovoljavanja klerofašističkim snagama u ovoj zemlji, prenebregnut.

Šetnja „Evroprajd 2022“ možda jeste zabranjena ali:

Član 13 st. 1 tačka 4 Zakona o javnom okupljanju propisuje da se spontana mirna okupljanja, bez organizatora, kao neposredna reakcija na određeni događaj, nakon tog događaja, koji se održava na otvorenom ili zatvorenom prostoru radi izražavanja mišljenja i stavova povodom nastalog događaja ne prijavljuju policiji.

Koji li bi to događaj mogao biti povod takve spontanosti?

Posle svega što se događalo jedini pravi problem bi možda mogao biti odabrati samo jedan, jer ih ima više.
Dakle - koji jedan?

• Četvrto(ili možda peto?)- u-nizu državno kršenje Ustavom garantovane slobode okupljanja?

• Manjkavosti obrazloženja kojim je policija zabranila „EuroPride2022“?

• (Ne)postupanje Upravnog suda po uloženoj žalbi na odluku o zabrani šetnje?


• Činjenica da je posle deset godina gotovo neometanog održavanja ove manifestacije u Beogradu vlast opet počela da udovoljava šovinistima koji su za vlast mera patriotizma i normalnosti?


• ''Slučajnost''  da se mandatarka buduće vlade pojavi kao gošća na tribini EuroPridea2022 na kojoj se pričalo baš o ljudskim pravima i baš u danu kad će biti objavljeno samo rešenje o zabrani Šetnje EuroPridea2022?

• Činjenicu da odluka o samoj zabrani bila poznata pre nego što je Ministarstvo unutrašnjih poslova uopšte počelo da je piše?

• Odnos države prema LGBT+ zajednici kojim je ona još jednom pokazala svoje pravo homofobno lice?

Ova lista je Daleko od konačne, ali predstavlja dobar početak.

U pogledu samih kaznenih odredbi Zakona o javnom okupljanju, na kojima toliko insistira tužilaštvo, na ovom mestu bi takođe bilo dobro prisetiti se kako je njihova implementacija izgledala u praksi na ekološkim protestima povodom usvajanja izmena Zakona o eksproprijaciji i izmena Zakona o Referendumu.

Ponovimo na kraju još jednom: Ovde se  više uopšte ne radi o pravima homoseksualaca i njihovoj sistemskoj diskriminaciji u srpskom društvu!
Reč je pre svega o tome da država ne bi trebalo da predstavlja ničim sputavanu moć koja građanska prava, inače garantovana Ustavom, tretira kao privliegije koje ona građanima može uskratiti po svom nahođenju.


Kome to nije jasno ništa mu nikada neće biti jasno. 

 


Svaka vaša finansijska podrška u iznosu koji sami odaberete,

važna nam je i značajna
u susret dvadesetoj godini našeg postojanja,
aktivnostima i zalaganjima da Srbija bude slobodna i u Evropskoj uniji.
Delujemo odgovorno ne pristajući na uslovljavanja.
Naši stavovi i svi sadržaji su javni i svima dostupni.
Da bismo takvi ostali računamo na individualnu i on-line finansijsku podršku
svih koji prate, poznaju i cene naš rad i sadržaje koje objavljujemo.
Podržite nas SAD!
H v a l a!