Na fonu najnovijih uspeha ukrajinske ofanzive protiv okupacionih snaga Ruske Federacije ukrajinski dnevnik i portal KYIV POST objavio je komentar koji je napisala novinarka, aktivstkinja i nekadašnja državna funkcionerka ALEKSANDRA KLITINA.
Njen komentar objavljene je 11. septembra 2022. pod originalnim naslovom 
>Uspeh ukrajinske vojske bi okončao Putinov režim: mogući scenariji<

 

Dva scenarija Putinovog kraja

 
     Aleksandra Klitina

Predsednik Rusije je sve riskirao započevši svoj rat protiv Ukrajine. Postaje evidentno da Putinov režim, koji se oslanjao na vojne pobede u Čečeniji, Gruziji, okupaciju Krima i imidž nepobedivosti i snage ruske vojske, možda neće preživeti poraz na ukrajinskom frontu. Putin neće moći da odgovornost za neuspeli rat prebaciti na vojnu komandu jer je takozvana “specijalna operacija” u Ukrajini, kako je on naziva, isključivo njegova odluka i to svi razumeju.

Prvi znak bio je jučerašnji poziv lokalnih poslanika u Sankt Peterburgu, drugog grada po večilini u Rusiji, da optuže Putina za veleizdaju. 
U četvrtak, 8. septembra, Veće opštine Smolninskoye u Sankt Peterburgu pozvalo je Državnu dumu, najviše zakonodavno tijelo Rusije, da podnese optužnicu protiv Putina zbog veleizdaje.

Apel protiv Putina

Apel je na Tviteru objavio poslanik Dmitrij Paljuga. 
U njemu se navodi da se u ratu protiv Ukrajine uništavaju "borbeno spremne jedinice" ruske vojske, a "mladi vojno sposobni" građani Rusije umiru i postaju invalidi.

Osim toga, ruska ekonomija pati, a sa Švedskom i Finskom koje su se prijavile za članstvo u NATO-u, to znači da će se granica Rusije sa zemljama NATO-a više nego udvostručiti. 
Poslanici su istakli da je deklarisani cilj „demilitarizacije Ukrajine“ imao suprotan efekat.

“Ukrajina je dobila savremenu vojnu opremu i sredstva u iznosu od 38 milijardi dolara. To je više od vojnog budžeta Poljske i Kanade”, navodi se u izvještaju.

Ovi poslanici smatraju da Putinova odluka da napadne Ukrajinu šteti bezbednosti  Rusije i njenih građana.

"S tim u vezi, tražimo od vas, kao poslanika Državne dume, da date predlog za podizanje optužnice za izdaju protiv predsjednika Ruske Federacije kako bi se on smijenio s funkcije", naveli su poslanici.

Ruskim zvaničnicima postaje očigledna ludost odluke da se započne rat u Ukrajini. 
Ako se ukrajinski uspesi na frontu nastave, onda će Putin izgubiti popularnost i podršku među predstavnicima bloka moći na koje se oslanjao kao i među ruskim stanovništvom. 

Urušavanje Putinovog kulta

Kult ličnosti i super mačo imidž koji je gajio će na kraju odigrati okrutnu šalu sa Putinom i dovesti do njegovog pada

Kult ličnosti nije nova pojava u ruskoj istoriji. 
Putinov imidž nije samo sa tradicionalnom sovjetskom figurom „oca nacije” već i sa idejom nepobedivog mačoa koji plaši ceo zapadni svet. 
Sramotan poraz u Ukrajini, koji je Putin planirao da osvoji za tri dana, uništiće Putinovu mukotrpno građenu veličinu.

Istorijska paralela rata u Ukrajini sa rusko-japanskim ratom 1904-1905 postaje sve očiglednija – političke posledice ovog rata zasenile su vojni značaj Rusije. 
Za Rusko carstvo poraz u ovom lokalnom sukobu od strane Japanaca nije bio samo bolan šamar, već dokaz neefikasnosti celokupnog državnog sistema.

Carska armija, lišena ofanzivnog entuzijazma i predvođena osrednjom vojnom komandom koja nije poznavala moderno stanje vojnih stvari i nije bila spremna za borbu, propala je u borbi protiv japanske vojske gurnuta šovinističkom propagandom. 
Poteškoće koje su nastale zbog rata s Japanom izazvale su revoluciju 1905. godine, a poraz u ratu doprineo je njenom širenju.

Revolucija je počela 21. januara 1905. u Sankt Peterburgu. 
Porazi ruske vojske nisu bili glavni razlog revolucionarnog uspona. Međutim, neuspesi koji su odnijeli živote hiljada vojnika i mornara doprinijeli su revolucionarnom raspoloženju, koje se proširilo sa civilnog stanovništva na oružane snage koje se nalaze u evropskom dijelu Rusije.

Još uvek je rizično predvideti da li će poraz u ratu s Ukrajinom dovesti do revolucije u Rusiji. Ipak, jedna stvar je očigledna; Putinu će biti teško da vlast zadrži. 

Dva moguća scenarija

Postoje dva moguća scenarija kako će se događaji okrenuti ako Rusija bude poražena u ratu protiv Ukrajine.

Prvi scenario je vojni udar. Već sada je jasno da će Putin u slučaju da Rusija izgubi pokušati da odgovornost prebaciti na bezbednosne snage i komandu vojske – a ova druga neće biti zadovoljna time. 
Postoje svi preduslovi za vojni udar u Rusiji i prelaska moć
i iz Putinovih ruku u vojnu grupu.

Drugi scenario je da će Putin ipak uspjeti da ostane na vlasti. Međutim, nezadovoljstvo njegovom vladavinom će se povećati, što će dovesti do rasta partizanskog pokreta i mogućih političkih ubistava. 
Nedavno ubistvo ćerke Aleksandra Dugina, Putinovog propagandiste i saveznika, prvi je znak pokreta otpora u nastajanju u Rusiji. Pre ili kasnije, društveno nezadovoljstvo će dovesti do promene vlasti silom.

Zapravo, objavom rata Ukrajini, Putin je možda potpisao vlastitu kaznu. Teško je reći da li diktator shvata svoju grešku – možda su mnoge godine na vlasti pomutile Putinov um i njegovu percepciju stvarnosti. U svakom slučaju, prekasno je da se povuče.

* autorka ovog članka je viši dopisnik za Kyiv Post. Bivša je zamenica ministra Ministarstva  infrastrukture Ukrajine sa više od 10 godina iskustva u radu sa privatnim i javnim institucijama, a bila je savetnik  i u  državnim i u privatnim finansijskim i investicionim kompanijama.
Stavovi izraženi u ovom članku su autorovi i ne nužno stavovi Kyiv Posta