POSEBAN TRETMAN: 

Milorad Dodik ispod radara

26. avgusta 2022.                                                                                                                                   
                           

Piše Milan Jovanović, predsednik FBD 

Dok je pažnja javnosti 25. avgusta 2022. uveče bila usmerena na Beograd i Prištinu i spasavanje Briselskog sporazuma i nastavka njihovog dijaloga, ispod njenog radara u Srbiji,a i šire– provukao se Milorad Dodik.
Te su noći svi pratili i čekali vesti tome šta se dogadjalo u Beogradu. Gde su Eskobar i Lajčak bili u misiji spasavanja Brisleskog sporazuma i dijaloga.

I upravo tada, skoro u isto vreme, dok se uzdisalo na Andrićevom vencu, nezavisni informativni b.h. portal Slobodna Bosna na naslovnoj stranici javio je o novom diplomatskom, velikom skandalu u izvedbi Milorada Dodika. Napisali su još i ‘‘nezabeleženom u Evropi‘. Ipak mislim da tu greše, pogotovo kad je reč o diplomatiji na srpski način, i ako se o diplomatskom umeću kod Srba uopšte i može govoriti. Setite samo primera ambasadora Srbije u Crnoj gori Boživića i slanja telegrama predsednika Srbije, predsedniku Crne Gore.

Pa šta je sad uradio taj još uvek čelni čovek politike bosanskih Srba (ili Srba u Bosni, kako vam drago)?

Dodikovo je geslo u diplomatskim poslovima glede budućnosti i perspektive BiH i regiona Zapadnog Balkana u sastavu Evropske unije već znano. Može se sažeti u devizu ‘‘čim gore - tim bolje‘‘ (što je u Dodikovom priručniku verovatno isipisano na ruskom‘). Njegovo ponašanje u diplomatiji često, opet,  asocira na onaj vic o slonu u staklarskoj radnji.

Dakle: Kao član Predsednišva BiH na poslednjoj sednici Milorad Dodik je glasao protiv odluke o davanju agremana novom nemačkom ambasadoru u toj komplikovanoj zemlji, opterećenoj ne s jednim već sa tri nacionalizma. Druga dva člana bila su za, ali  Dodikov glas sprečava nemačkog ambasadora da u Sarajevo dodje.

Tako je Dodik nastavio svoju ‘‘ofanzivu protiv Nemačke‘‘. Ona je počela omalovažavanjem visokog medjunarodnog prestvanika Schmidta, još dok ovaj nije ni došao u Sarajevo. Isto tako, izjednačio je nemačke vojnike u sastavu EUfora, sa vojnicima Adolfa Hitlera u Drugom sveskom ratu.
Spoplitanje Nemačke da u Sarajevo pošalje novog ambasadora, u tom smislu nije iznenadjenje.

Nemačka će regovati oštro. To smo već mogli da pročitamo.
Ali, nadati se ne toliko oštro i ne na način da to ostvari baš sve destruktivne želje Moskve, već sažete u gorepomenutom geslu Milorada Dodika.

A Dodik?
S njim još nije gotovo!
Njegova popularnost u Srbiji - u kojoj ga vide kao
mirođiju u svakoj političkoj čorbi, i u kojoj je u izlaženju iz frižidera nadmašio samog Vučića,  a istovremeno  kao poduzetnika,  graditelja zgrada i puteva po Srbiji - još uvek zasenjuje njegovu sve manju popularnost u Republici Srpskoj, iz kojeg je entiteta nastupao kao influenser u rušenju bilo koje i bilo kakve perspektive održivosti Bosne i Herecegovine.

Ali, uoči sad već skorih oktobarskih izbora, sada sve ankete o političkim izgledima Dodika i njegovih, pokazuju da on iz dana u dan stoji sve lošije.
Da je stanje stvari takvo Dodik naj
pre nije verovao agencijama za istraživanje javnog mnenja iz Beograda. Zato je isti posao poverio nekoj marketinškoj agenciji u Banjaluci. Ta je, opet, samo potvrdila prethodne rezultate koje je imao. Na kraju je višnju na gorku tortu Dodikovog rejtinga stavila marketinška agencija iz Zagreba.
Pokazala je da Dodik već danas nenadoknadivo zaostaje za protivkandidatkinjom Jelenom Trivić!
Više od 13%!
I sad svi stručnjaci za izborno nadmetanje u miroljubivim uslovima smatraju da se to ne da ni nadoknaditi ni sustići.

Zato - vežite se.
Turbulencije i radikalizacija Dodikovog ponašanja i novi skandali 
možda tek uslede.

Mada već
naziru njegov odlazak s mesta ravnatelja svega u vilajetu entiteta RS, u kom već toliko dugo gospodatri, moguće je i da Dodik još nije pokazao svoj zenit radikalzacije. A tu su i koncepti sinergije s poltičkim neprilikama oko Severnog kosova i Crne Gore.
U konačnici, ako mu sve štranjke preko Drine puknu, možda se ostvare i najcrnje prognoze da Milorad Dodik pokuša da svoju politički karijeru i liderske kapacitete preseli u Srbiji, čiji pasoš ionako koristi, a ima i gde da živi. I u kojoj se već podastire pripovest da će nova vlada koja još nije ni formirana kraktko trajati - što je sve skupa u paketu vlažnih snovidjenja Balkana u Moskvi. N Jegovih je ionako više u Srbiji nego u Republici Srpskoj.

U medjuvremenu, sve su to za Dodika i njegovu familiju reklo bi se još uvek samo sekiracije i trice i kučine.

Njegov ''biograf'' Slobodan Vasković pred čijim radarom Dodik ništa ne uspeva da sakrije, dok Slobodanu takođe ništa u vezi s Dodikom i ne izmiče, svoj blog tog 25. avgusta 2022. završio je  skaskom o bogatašima,  kao prepisanoj  iz Rusije: 
U svoj toj neizvesnosti, zbog koje narodi strepe i brinu, veli kako je  Dodikova ćerka kupila tašnu koju je platila 2.100 eura. Ali u zabuni, napisao je takođe U stvari ona je dete htela da kupi jednu drugu, po ceni od 5.250 .