Putinovi Noćni vukovi na crnoj listi
Beogradski dnevnik DANAS na svom portalu  objavio je tekst o novom paketu sankcija EU protiv Rusije,
a koje su obuvatile i bajkere koje obožava ruski vođa Putin. 
Članak je objavljen 19. JULA 2022. pod originalnim naslovom
'Nova „crna lista“ EU: Sankcije za Noćne Vukove – „odlikaše“ SPC, prijatelje Dodika, Vulina, Abazovića…'


Photo courtesy Huffington Post

Bajkerska banda “Noćni vukovi”, bliska Kremlju, kako je prepoznata u Evropi, više neće moći da se voza po Starom kontinentu.

Aleksandar Zaldostanov Hirurg, vođa bande, troje njegovih saradnika i sam bajkerski klub registrovan u Moskvi još 1980, kada je osnovan kao klub ljubitelja motocikala i rokenrol muzike, dodati su na nacrt “crne liste” EU o kojoj su ambasadori raspravljali u ponedeljak.

Šestdesetdevetogodišnji Zaldostanov, našao se na spisku sankcija zbog “aktivne podrške ruskoj državnoj propagandi kroz javno negiranje prava Ukrajine na državnost i pozivanje na ‘denacifikaciju’, kao i ‘deukrajinizaciju’ zemlje“, navodi se u dokumentu u koji je uvid imao EUobserver.

„Putinova braća“, kako ih zovu pojedini mediji, “Noćni vukovi” su se vozili na događaje u Evropi preko Poljske, izazivajući ogorčenje usput i povremeno se suočavajući sa lokalnim zabranama.

Njihov evropski ogranak postoji u Bugarskoj, na Zapadnom Balkanu kao i Slovačkoj, ukazuje portal.

Šef Zaldostanov je u dosijeima EU nazvan Putinovim “bliskim saradnikom“.

Zaldostanov je takođe učestvovao u propagandnim povorkama na Krimu koji je okupirala Rusija 2014. na kojima je Zapad prikazan kao “satanistička snaga koja siluje Kijev”.

Jedan od njegovih saradnika, Jozef Hambalek, je slovački državljanin, koji je “predsednik evropskog ogranka“ bande.  Slovačka će morati da zamrzne njegovu imovinu i spreči ga da uđe u druge zemlje EU ako zabrana bude dogovorena kasnije ove nedelje.

Podsetimo, Zaldostanov je 22. februara, nakon što je Putin priznao nezavisnost takozvanih Republika Donjeck i Luganjsk, pozdravio taj potez, dok su “Vukovi“ klicali: “Donbas-Rusija, Kijev-Rusija, Kosovo-Srbija!“

Zaldostanov je “Putinov odlikaš” tačnije predsednik Ruske Federacije ga je još pre devet godina odlikovao Ordenom časti za “izuzetne zasluge u patriotskom vaspitanju omladine, učešću u spasilačkim akcijama i doprinosu u čuvanju sećanja na heroje Otadžbinskog rata“.

Predstavnici ovog moto kluba, pisali su ruski mediji, ispred ambasade Srbije u Moskvi u martu su odali poštu žrtvama NATO bombardovanja na SR Jugoslaviju.

Pripadnici ovog kluba su prisustvovali i litijama u Crnoj Gori 2020.  I pre toga su boravili u Crnoj Gori u manastir Ostrog – gde im je društvo pravio Emir Kusturica.

Aleksandru Zaldastanovu Hirurgu je još 2018. zabranjen ulazak u BiH jer “predstavljaju pretnju po sigurnost. Oni imaju svoj ogranak u Republici Srpskoj a predsednik ogranka je Goran Tadić. Proletos su organizovali skupove u Banjaluci podrške „bratskom ruskom narodu“ i „predsedniku Rusije Vladimiru Putinu“.

Predstavnici  “Noćnih vukova” su redovni gosti u Banjaluci na obeležavanju Dana Republike Srpske, koji se u ovom entitetu proslavlja 9. januara svake godine, iako je Ustavni sud BiH ovaj praznik dva puta proglasio neustavnim.

Premijer manjinske vlade Crne Gore Dritan Abazović u februaru je prisustvovao skupu u restoranu na Bioču kod Podgorice gde se veselio sa gradonačelnikom Budve Markom Batom Carevićem, menadžerom grada Budva i funkcionerom Demokratskog fronta Milom Božovićem, te sa Noćnim vukovima i Bratstvom stupovi.

Photo courtesy: Portalanalitika.me 

U oktobru 2014. bajkeri su posetili Crnu Goru na turneji pod nazivom “Ruski Balkan“, a njihova poseta je i promovisana na sajtu Ambasade Rusije u Podgorici.

Tokom turneje pod nazivom “Slovenski svet 2016“, posetiti su Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru i Bugarsku. Cilj je, kako su tada kazali, jačanja saradnje između Rusije i zemalja slovenskog porekla.

Kako je pisao Balkan insight “Noćni vukovi“ su redovni učesnici nacionalnističkih marševa, finansirani su iz Kremlja, a umešani duboko u strukturu Ruske pravoslavne crkve.

Kada je 2011. Putin dolazio u Beograd, na meč Zenita i Crvene zvezde, Goran Jovanović Fonza je u počasnoj loži beogradskog stadiona sedeo pored njega. Fonza je lider srpskog ogranka Vukova.

„Noćni vukovi“ su inače poznati u Srbiji zbog robusne “podrške” Srbima sa Kosova, ali i zbog “humanitarnog rada” i podrške “pravoslavnoj braći“.

Facebook nalog Tomislava Nikolića

I bivši srpski predsednik Tomislav Nikolić je primao u posetu vođu ruskog motociklističkog kluba „Noćni vukovi“ Aleksandra Zaldastanova i od njega dobio na poklon bajkerski prsluk sa grbovima Srbije i Rusije.

Zaldastanova je primao i patrijarh SPC Irinej.
Photo courtesy: SPC

Više puta su slikani u prisusustvu Milorada Dodika i Aleksandra Vulina.

Photo courtesy: RFE

Prema novim sankcijama Rusiji, osim Noćnih Vukova kažnjeni su i Sberbanka i gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin, prenosi EUObserver.

Najnoviji paket sankcija je sedmi otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru.

Nova “crna lista” EU cilja na 47 fizičkih lica i osam pravnih lica, kao i zabranu uvoza ruskog zlata.

Većina pojedinaca su ruski vojni komandanti i političari ili ukrajinski kvislinzi na okupiranim teritorijama.

Ali na listi se nalaze Sergej Sobjanin, gradonačelnik Moskve, dva ruska glumca optužena za proratnu propagandu (Sergej Bezrukov i Vladimir Maškov) i ruski tajkun (predsednik Rostech-a Sergej Čemezov).

Spisak uključuje nekoliko rođaka ranije sankcionisanih ruskih oligarha optuženih da pokušavaju da sakriju novac.

U jednom primeru naveden je Oleg Deripaska (stavljen na “crnu listu” u aprilu) koji je preneo imovinu u Francuskoj, Vašington DC, i u ekskluzivnom skijalištu Leh u Austriji na svog rođaka Pavela Ezubova, navodi se u dokumentu EU.  Ezubovu će sada takođe biti zamrznuta imovina i uvedena zabrana dobijanja viza.

Nova lista EU kategorički ograničava aktivnosti ruske Sberbanke u Evropi – najveće ruske banke.

Biće uvedena i zabrana za kompanije koje se bave transportom i oružjem i nacionalističke grupe kao što su ruske udruženje „Mlada armija“ i fondacija „Ruski mir“.

U ekonomskim merama, EU se sprema „da zabrani direktan ili indirektan uvoz, kupovinu ili transfer zlata, koje predstavlja najznačajniji ruski izvoz posle energenata“.

EU planira da uvede odstupanja od “zamrzavanja sredstava i zabrane stavljanja sredstava i ekonomskih resursa na raspolaganje određenim bankama” kako bi se “izbegli poremećaji u kanalima plaćanja za poljoprivredne proizvode”.

EU je “posvećena izbegavanju svih mera koje bi mogle da dovedu do nesigurnosti hrane širom sveta“ i nijedna od njenih sankcija ne pokriva “trgovinu poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, uključujući pšenicu i đubrivo, između trećih zemalja i Rusije“, navodi se u odluci o sankcijama.

Isto važi i za medicinske i farmaceutske proizvode, dodaje se.

EU će takođe pooštriti primenu sankcija.

Države EU će morati da prijave Evropskoj komisiji koju imovinu su otkrile i zamrznule šest nedelja nakon što se novo lice ili entitet navedu na listi, na primer.

EU je ranije zabranila rusku naftu i ugalj, stavila većinu ruskih banaka na crnu listu i odredila stotine ljudi, uključujući ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovu porodicu.

Nova zabrana zlata je daleko od ranijih razgovora o zabrani ruskog gasa u EU, a Gasprombank, ruska banka ptreko koje se vrše naplate gasa, ostaće, međutim, otvorena za poslovanje.