Beograd 23.6.2022.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

POVODOM OPSTRUKCIJA POSLEDNJEG GLASANJA
U VELIKOM TRNOVCU


Forum za bezbednost i demokratiju izražava izuzetnu zabrinutost povodom najnovije opstrukcije ponavljanja glasanja u Velikom Trnovcu, prilikom koje su, prema pojedinim izvorima, lica koja su u biračkom odboru predstavljala Socijalističku partiju Srbije, zastrašivala birače iz redova manjinske zajednice koji su došli na biračko mesto s namerom da glasaju.

FBD je sa naročitom zabrinutošću pratio i izveštavanje o ovom skandalu i potiskivanje pominjanja tih pretnji učestalim ponavljanjem informacija o pretnji bombom na tom glasačkom mestu, a još više medijskom ‘‘objektivnošću‘‘ kroz ravnopravni tretman onih koji su na biralištima trebalo da ostvare svoja ustavom garantovana prava sa oniima koji su došli na biralište u nameri da ih u tome spreče i ponižavaju na nacionalnoj osnovi.

FBD očekuje da će nadležni organi najhitnije pokrenuti istragu protiv lica odgovornih za navedene opstrukcije, usled postojanja osnova sumnje za izvršenje brojnih krivičnih dela protiv protiv izbornih prava i naglašava kako bi njihovo nepostupanje u ovom slučaju ozbiljno dovelo u pitanje već ionako ozbiljno urušen kredibilitet celokupnog izbornog procesa, koji se bliži svojoj trinaestoj nedelji.

FBD posebno poziva i očekuje od Socijalističke partije Srbije da osudi incidente na glasačkom mestu u Velikom Trnovcu kao apsolutno neprihvatljive i nedopustive u demokratskom društvu posvećenom poštovanju građanskih i manjinskih prava i da se najhitnije jasno i oštro distancira od postupanja onih koji su te incidente izazivali štiteći navodno interese SPS.

FBD takođe očekuje od svih opozicionih stranaka koje su se otvoreno deklarisale za nastavak evropskih integracija Srbije da osude ove opstrukcije u Velikom Trnovcu budući da se njom najdirektnije ugrožavaju prava građana Srbije na čiju su se zaštitu obavezale pred svojim biračima.

FBD podseća ovom prilikom da smo u još januaru ove godine, u saopštenju povodom tadašnjeg vandalskog čina na glasačkom mestu nekadašnjeg narodnog poslanika Srđana Noge (koji još uvek nije dobio svoj konačni sudski epilog!), upozoravali da bi izostanak javne osude njegovog postupka mogao dovesti do daljih ugrožavanja izbornih prava građana Srbije – čemu smo i svedočili 23. juna 2022. u Velikom Trnovcu!