Beograd, 04. juna 2022.


SAOPŠTENJE ZA JAVNOST


 POVODOM ĆUTNJE O ŠPIJUNIMA
 

Forum za bezbednost i demokratiju podseća i opominje da je prošlo nedelju dana otkako su na anti-ratnom skupu ''neformalne grupe "Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata" održanom u Beogradu 28. maja 2022. iznete zaprepašćujuće tvrdnje o prisustvu više nego brojnih ruskih tajnih agenata i obaveštajaca u Srbiji i njihovoj infiltraciji u najvažnije institucije države Srbije, do samog vrha. Te su tvrdnje tog dana preneli i elektronski i pisani mediji, a potom i društvene mreže.

FBD konstatuje da su ove tvrdnje bez presedana u istoriji savremene Srbije ostale bez bilo kakvih reakcija i adekvatnih odgovora, da su prećutane i od strane državnih struktura i organizacija civilnog društva i od medija. Sa iznenađenjem konstatujemo i da su mediji, samo koji dan posle tog skupa, propustili priliku da o tim tvrdnjama pitaju direktora BIA Bratislava Gašića, jednog od neposredno najnadležnijih za odgovore kad je reč o ovim senzacionalnim i alarmantnnim optužbama i da to pitanje bude prvo i pre svih drugih pitanja koja su mu tom prilikom postavljana.

FBD naglašava kako je u kontekstu trenutnog rata u Ukrajini, a posebno imajući u vidu aktuelna politička previranja i konfrontacije u javnosti povodom tog rata u samoj Srbiji, ignorisanje ovakvih ozbiljnih bezbednosnih optužbi i navoda, koje traje već punu nedelju dana, izuzetno štetno i po medjunarodni ugled Srbije, posebno uoči najavljivanih važnih poseta stranih državnika koje nas očekuju, kao i da ćutanje o tome podriva percepciju unutrašnje bezbednosne stabilnosti u zemlji.

FBD zato očekuje od svih pomenutih nadležnih državnih institucija da se što pre odrede u odnosu pomenute tvrdnje i da se otkloni mogućnost bilo kakve senke sumnje sa njihovog rada, koji posebno u sadašnjem političkom trenutku ne trpi ovakvu vrstu opterećenja.


.
.