SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

APEL ZA NOVI UNUTRAŠNJI DIJALOG

Forum za bezbednost i demokratiju poziva sve društvene aktere, sa posebnim naglaskom na one političke grupacije i parlamentarne stranke koje se zalažu za nastavak evro-atalntskih integracija Srbije, da uzmu učešća u unutrašnjem dijalogu po pitanju određivanja Republike Srbije prema prestupima Ruske Federacije, koji podržavamo.

U tom smislu apelujemo da se u najbržem mogućem roku nakon okončanja parlamentarnih izbora konstituiše novi saziv Narodne skupštine. Ona kao najviši predstavnički dom je svakako glavni, ali nikako i jedini, forum u okviru kojeg bi trebalo da se razgovara o sudbonosnim odlukama sa kojima je danas naše društvo suočeno.

Smatramo takođe da je u ovom političkom trenutku od izuzetne važnosti da učesnici nedavno održanih parlamentarnih izbora pokažu spremnost u preuzimanju svog dela odgovornosti za formulisanje i donošenje značajnih političkih odluka. Time će kako domaćoj javnosti tako i međunarodnim partnerima jasno demonstrirati da zaista jesu ozbiljan sagovornik kada je u pitanju formulisanje i zalaganje za politiku koja Srbiju integriše u Evropu.

Upozoravamo kako bi držanje po strani pro-Evropskih stranaka i ignorisanje ponude Predsednika Srbije i ponuđene prilike, i njihovo fokusiranje na prebacivanje i izbegavanje odgovornosti, osim što bi u ovom trenutku bilo izuzetno nepromišljeno, u krajnjem ishodištu predstavljalo bi odustajanje od proevropskih politika. zbog kojih su im građani Srbije i ukazali poverenje. Time bi se ostvarivanje ciljeva tih politika ostavilo na volju upravo onim grupacijama u Srbiji koje kao vrhunski interes Srbije vide ostvarivanje nelegitimnih interesa Rusije.

Forum za bezbednost i demokratiju, nikako na poslednjem mestu, ponovo ističe da se prostor za formulisanje i implementiranje proevorpskih politika ne može niti sme prepustiti proruskim strankama.
 

U Beogradu, 11. maja 2022.