Beograd, 16.aprila 2022.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

STAVOVI FBD POVODOM AKTUELNE SITUACIJE U SRBIJI

Forum za bezbednost i demokratiju povodom sve vidljivije podrške ovdašnje ekstremne desnice agresorskom ratu Rusije u Ukrajini, nevoljnosti koja postoji unutar glavnih medija u Srbiji da javnost podrobnije izveštavaju o tom fenomenu, kao i okolnosti pri kojima stranke koje su učestvovale na nedavno održanim izborima svoje učešće u vlasti na svim nivoima uslovljavaju otvorenim stajanjem na stranu Ruske Federacije u tom sukobu, objavljuje sledeće stavove:

1. Da u budućoj vladi Republike Srbije moraju biti predstavnici samo onih stranaka koje su nedvosmisleno i javno osudile i osudjuju agresiju Rusije na Ukrajinu, kao i osvedočeno rusko podrivanje perspektiva i procesa pune integracije Srbije i regiona Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

2. Da političke partije i koalicije koje su na nedavno održanim izborima učestvovale sa programima koji su podrazumevali nastavak euro-atlantskih integracija moraju, makar u Skupštini, podržavati formiranje takve vlade koja bi u trenutnim geo-političkim prilikama bila i voljna i sposobna da nastavi te procese. FBD u tome posebnu odgovornost vidi na manjinskim strankama i u spremnosti SNS da oslanjanjem na njih održi i nastavi započeti pregovarački proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

3. Da je u tom smislu od izuzetne važnosti i podrška da Aleksadar Vučić, predsednik Srbije i SNS koji je najbrojnija stranka u novom sazivu Narodne skupštine Srbije i pre formiranja nove vlade, u praktičnoj politici hrabro inicira sve neophodne korake koji bi bili nedvosmislena potvrda odlučnosti da Srbija neće odustati od svog Evropskog puta.

4. Da političke stranke i organizacije civilnog društva koje podržavaju članstvo Srbije u EU i pojedinačno i zajedno moraju stvarati i podsticati mnenje koje će biti podrška formiranju takve vlade i takve većine koje će biti sposobne da sadšanju situaciju iskoriste za suprotstavljanje te ubrzani i odlučan raskid sa unutrašnjim i spoljašnjim pritiscima na Srbiju da kao država i društvo odustane od članstva u Evropskoj uniji i pripadanja svetu evropskih i demokratskih vrednosti.

5. Da se mora javno prokazati, osuditi i demontirati medijska mašinerija koja aktivno i smišljeno opstruiše formiranje takvog konsenzusa u našem društvu, a u čemu posebno prednjače upravo oni mediji koji su svojim izveštavanjem o ratovima u bivšoj Jugoslaviji stvarili atmosferu u kojoj su tadašnja stradanja bila ne samo opravdavana već i poželjna.