BLOG    Pravni ugao
16.03.2022.

Napisao advokat Luka Jovanović,
programski direktor FBD i koordinator Grupe 46


                                           Propuštanje slobode

Tokom ove predizborne kampanje postaje više nego očigledno da naša politička klasa pokazuje veliko nerazumevanje suštine ustavom garantovanih sloboda medija i prava na obaveštenost, koja su, opet, u tesnoj vezi sa slobodom izražavanja.
Iz javnih nastupa se jasno vidi kako skoro svim političarima samostalni mediji nikad nisu ni bili sastavni deo njihovog životnog iskustva.
Isto tako i kritike uređivačkih politika pojedinih televizija i medijskih kuća ne predstavljaju samo puko neslaganje sa istom već nastaju na platformama koje zapravo ugrožavanju upravo one slobode svakog medija koje ti političari navodno štite.

I dalje opstaje i istrajava tendencija da se novine i novinari vide  kao razglas političkih stranaka i moćnika.

Sloboda medija, s takvim svetonazorom, ne meri se poštovanjem autorskog integriteta svakog novinara i samostalnosti uređivačke politike svakog medija, pa čak i onog (posebno onog!) sa kojim se politički ne slažete.
Naprotiv, u takvom ‘’vrlom srpskom svetu’’, za koji se političari toliko bore, oni poimanje „slobode medijarazotkrivaju kao slobodu-za-sebe i pravo da se, zajedno sa strankama na vlasti i pod jednakim uslovima, oglušavaju upravo o autorski integritet i samostalnost svakog medija.
To ne vodi utiranju puta samostalnosti i nezavisnosti medija, kao što ni bit demokratske debate nije u pokazivanjima vizuelno-verbalnih uzajamnih animoziteta njenih učesnika.

Otud se, mada izbori još nisu prošli, već sad može konstatovati da je prilika za širenje prostora medijske slobode još jednom propuštena.
Istine radi nije je ni bilo.
O tome je već pisano na ovom portalu.