Specijalna operacija ''samostrel''

ANDREJ LIPSKI, zamenik glavnog i odgovornog urednika ruskog dnevnika NOVAJA GAZETA
na njihovom website-u 26. februara 2022. objavio je ovaj komentar u kom tvrdi da je intervencijom u Ukrajini Rusija zadala udarac sopstvenoj bezbednosti 


    Andrej Lipski

Specijalna operacija ruskih vlasti na takozvanoj „demilitarizaciji i denacifikaciji” Ukrajine je u punom jeku. Već ima mnogo žrtava i razaranja, ali još uvek ne znamo kako će se to završiti. I da li će doći do eskalacije neprijateljstava koja je kritična za svet. Ali još jednu specijalnu operaciju – da se nanese nepopravljiva šteta temeljnim interesima naše zemlje i našeg naroda – već su izvele iste ruske vlasti.

To uopšte nisu one antisankcije, igračke po današnjim standardima, kojima je Kremlj uzvratio na „krimske“ i „donbaske“ sankcije Zapada (koje su, pak, zakomplikovale, ali nisu dramatično preoblikovale naše živote). Sada je potpuno drugačije.
Odluka o „demilitarizaciji Ukrajine“ je samoubilački samostrel.


Moje kolege i ja smo sigurni da se destruktivnost po zemlju, u smislu dugoročne štete po međunarodne pozicije Rusije, po dubini i trajanju njenih štetnih posledica po čitav naš život, može porediti samo sa invazijom SSSR-a na Čehoslovačke 1968. ili „pružanjem međunarodne pomoći“ Avganistanu, koje je počelo decembra 1979. godine. Ali stepen integrisanosti Rusije i njenih građana u globalni svet je neuporedivo veći nego u 20. veku.


To znači da će šteta od prekida brojnih veza sa spoljnim svetom biti mnogo bolnija i bolnija.


Uspešnost politike jedne zemlje meri se sa dva glavna pokazatelja: jačanjem bezbednosti zemlje i stvaranjem uslova za njen uspešan društveno-ekonomski razvoj. O ekonomskoj šteti od reakcije svetske zajednice na rusku invaziju na Ukrajinu, očigledno, ne možete da se širite - toliko je očigledno. Iako stvari mogu biti i gore od ovih trenutnih dokaza.

Ali šta će sada biti sa našom bezbednošću? Nismo odgurnuli NATO od ruskih granica i nismo sprečili njegovo širenje. Štaviše, imamo perspektivu da dobijemo proširenu granicu sa Alijansom i na severu – ulazak Finske i Švedske u nju nakon ruske „specijalne operacije“ postaje sve realniji.

Da li će Ukrajina biti u NATO-u zavisi od toga šta će se desiti sa ovom zemljom u bliskoj budućnosti. Ali ako zadrži svoju nezavisnost, onda je njeno članstvo u NATO-u samo pitanje vremena.

Sam NATO, kao i cela zapadna zajednica, su se ujedinili. Osnažena je uloga SAD kao glavnog vojnog i političkog garanta u ovoj zajednici. Kremlj se pokazao kao nezamenljiv stimulator ovog procesa. Prvi put se to desilo posle „Krima“, sada je isto, ali sa neviđenom snagom.

Prisustvo američkih i drugih trupa i naoružanja Alijanse na njenim istočnim granicama će se širiti i jačati.

Sada i u bliskoj budućnosti Zapad neće sesti za pregovarački sto sa Rusijom.

U najboljem slučaju, ovi pregovori su stavljeni u veoma dugu pauzu. Ne daj Bože da im izgled uopšte nije precrtan.


Uostalom, onda je jedini izlaz iscrpljujuća trka u naoružanju. Rusija to ne može da izdrži, kao što se desilo sa SSSR-om uoči njegovog raspada.


A kakvi ozbiljni, kako gospodin Peskov voli da kaže, „suštinski“ pregovori mogu biti uz ovako katastrofalan gubitak poverenja u reči ruskih lidera?

Rusija zasluženo klizi u embargo, prekid odnosa i izolaciju. Poništen je njen međunarodni uticaj, za koji se Kremlj toliko borio uz pomoć politike „ustajanja s kolena“.

*Ilustracija Petar Saruhanov
** radni prevod FBD