Apel za odgovornost


27. JANUARA 2021.
nekoliko beogradskih medija i novinskih agnecija objavili su vest o Apelu na odgovornost koji je dosad potpisalo više desetina javnih ličnosti, a medju inicijatorima
Dejan Atanacković i Marko Oljača.
Njihova imena i integralni tekst apela prenosimo kako su objavljeni na portalu beogradskog dnevnika DANAS

Malo je reći da je srpsko društvo pred potpunim kolapsom. Devastacija koja ostaje iza decenije naprednjačkog režima takvih je razmera da će se s njenim posledicama suočavati generacije. Moralno posrnuće, političko i prirodno zagađenje, upropašćavanje kulturnog nasleđa i veličanje neukusa manifestacije su društva duboko ogrezlog u sveopštoj korupciji. Ako se proces uništavanja države, institucija, javne imovine, gradova i prirode najhitnije ne zaustavi, i sam opstanak zemlje, u ekonomskom, kulturnom, demografskom smislu, ozbiljno se dovodi u pitanje.
Srbija nema vremena za podele, za partikularne stranačke interese, nema vremena za neodlučnost, neprincipijelnost i nedoslednost.
Uprkos opustošenim institucijama, očajnim medijskim uslovima, pritiscima kojima su građani izloženi, mišljenja smo da je proteklih meseci u Srbiji došlo do izrazitog buđenja građanske, ekološke i političke svesti koja može da donese značajne promene. Verujemo da je na predstojećim izborima ta promena moguća.
Srbiji je neophodna ne samo smena vlasti, već i preuzumanje odgovornosti za nove politike koje će se spremno suočiti sa nataloženim problemima. Uz apsolutnu podršku izlasku opozicije u više programskih kolona, uz uverenje da politički i vrednosno srodne kolone zbirno imaju velike šanse za izborni uspeh, smatramo da je neophodno da se usaglase principi koji stoje iznad specifičnih programskih i usko partijskih ciljeva, a koji suštinski objedinjuju sve demokratske snage u borbi protiv jedinog protivnika - naprednjačkog režima.
U tom smislu, uvereni da na ovaj način saopštavamo volju velikog broja građana Srbije, strankama i koalicijama demokratske opozicije upućujemo sledeće zahteve:

1 - da na predstojećim izborima i tokom predizborne kampanje sve stranke i koalicije zastupaju svoje autentične političke programe, ali uz obavezno uzajamno poštovanje, podršku i isticanje zajedničkog cilja - a to je smena aktuelne vlasti. Neprihvatljiv je i duboko štetan svaki sukob i razmena optužbi između stranaka i koalicija koje pretenduju na glasove demokratske Srbije.

2 - zajednička i koordinisana kontrola izbornog procesa i zaštita glasačkih kutija je ključna za uspeh izbora u datim okolnostima. Potpuno je jasno da se glasačke kutije moraju braniti od institucionalizovanog režimskog nasilja i da je jedini način njihove odbrane fizičko prisustvo značajnog broja kontrolora, čija se masovnost i raspored na biračkim mestima može omogućiti samo saradnjom svih stranaka demokratske orijentacije.

3 - da se stranke opozicije nedvosmisleno i javno obavežu da neće ulaziti u bilo kakvu postizbornu saradnju i koaliciju sa partijama, udruženjima građana i pojedincima koji su direktno ili indirektno zloupotrebljavali Ustavom definisane nadležnosti najviših državnih institucija.

4 - da se svi učesnici izbora već sada obavežu da će nakon smene aktuelne vlasti obezbediti uslove za neometano ispitivanje i utvrđivanje eventualnih zloupotreba koje su počinjene u ime ili za račun aktuelnih vladajućih političkih organizacija, i njihovo sankcionisanje u skladu sa zakonom ukoliko se utvrdi da je delovanjem istih učinjena šteta državi Srbiji i njenim građanima.

5 - da se opozicija koja izlazi na izbore, garantujući nezavisnost pravosuđa, obaveže da će po smeni vlasti bezrezervno podržati pravosudne organe u utvrđivanju eventualne krivične odgovornosti i u sprovođenju krivičnih postupaka protiv svih pojedinaca uključenih u afere koje su devastirale Srbiju tokom decenije naprednjačke vladavine.

6 - da se odmah po smeni vlasti, a po preporuci posebnog tela sačinjenog od strane nespornih nestranačkih autoriteta iz oblasti nauke, kulture i prava, obustave svi sporni projekti kojima se ugrožava zdravlje, priroda, kulturno nasleđe, infrastruktura, a koje je inicirala ili sprovela u delo naprednjačka vlast, kao i da se pokrenu postupci za utvrđivanje odgovornosti za sve koruptivne, protivpravne, zdravstveno ugrožavajuće i kulturološki sporne projekte realizovane od strane aktuelne vlasti.

7 - da se stranke i koalicije, u ime demokratskih i građanskih vrednosti za koje se zalažu, jasno, javno i bez alternative izjasne o svom zalaganju za članstvo Srbije u Evropskoj uniji, kao najvažnijem političkom, ekonomskom i kulturnom partneru savremene Srbije.

8 - da se stranke i koalicije dogovore oko zajedničkog predsedničkog kandidata koji će kompetentno predstavljati vrednosti savremene, evropske Srbije svesne svog identiteta i kulturnog nasleđa, i koji će racionalno i odgovorno zastupati interese svih građana Srbije, promovišući univerzalne vrednosti suživota, saradnje, uzajamnog poštovanja i pomirenja svih naroda u zemlji i okruženju.

Pozivamo sve demokratske snage Srbije koje nameravaju da u aprilu izađu na izbore, da se pred građanima javno obavežu da će stati uz navedene principe, bez čije primene Srbija, po našem mišljenju, ne može da započne dug i težak proces suočavanja sa nasleđem naprednjačke vladavine i otpočne obnovu države i društva. Pozivamo vas da javnim iskazivanjem saglasnosti i obavezivanjem na poštovanje sadržaja ovog dokumenta građanima Srbije, naviknutim na razočaranja i nedoslednosti, pošaljete poruku da u zajedništvu i principijelnosti postoji realna šansa za stvarnu i korenitu promenu sistema.

Svoju podršku ovom apelu možete proslediti na e-mail adresu 
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Potpisnici:

Dejan Atanacković
Dušan Petričić
Rade Radovanović
Dragoljub Bakić
Tamara Tripić
Svetlana Bojković
Srđan Dragojević
Milena Dragićević Šešić
Vesna Rakić Vodinelić
Dubravka Stojanović
Irina Subotić
Gojko Subotić
Vesna Pešić
Vida Petrović Škero
Rodoljub Šabić
Vukašin Obradović
Čedomir Čupić
Žarko Trebješanin
Ratko Božović
Božidar Andrejić
Marko Vidojković
Novi Nebojša MilenkovićZoran Erić
Jelena Lengold
Aleksandar Baljak
Dragan Velikić
Aida Ćorović
Marko Oljača
Bojana Selaković
Jelena Đorđević
Aleksandra Bosnić Đurić
Mirjana Đurđević
Dejan Aleksić
Aleksandar Baucal
Gabor Bodiš
Boris Varga
Ivan Lalić
Maja Lalić
Marko Lađušić
Ljubiša Jovanović
Tatjana Rosić
Lola Milojević
Tihomir Brajović
Dejan Lekić
Ljubiša Simović
Dragan Popović
Đokica Jovanović
Slobodan Cvejić
Petar Janjatović
Kokan Mladenović
Jelisaveta Blagojević
Sonja Biserko
Zoran Radovanović
Dijana Milošević