Beograd, 17.01.2022.


SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

VAŽNOST OSUDE VANDALIZMA 

Forum za bezbednost i demokratiju najoštrije osuđuje vandalistički ispad bivšeg narodnog poslanika Srđana Noga na biračkom mestu prilikom jučerašnjeg referenduma o izmenama Ustava Republike Srbije i demonstrativno uništavanje kutije sa referendumskim glasovima!

FBD upozorava da ovaj incident - koji je čak i za ovdašnje političke prilike i tenzije bez presedana - mora biti jasno i nedvosmisleno osuđen. To je važno za sve, a posebno za opozicione  političke stranke i ličnosti jer bi  svojim ćutanjem  ovaj vandalizam na biračkom mestu konvertovali  u ispoljavanje Nogovih političkih “stavova”  kao razumljivih i prihvatljivih  u “žaru političke borbe''. 

FBD izražava posebnu zabrinutost pred mogućnošću da takav ispad postane deo ovdašnjeg političkog folklora, sa čijom se “normalizacijom” od strane Nogovih istomišljenika već otpočelo, i smatra ga direktnom pretnjom atmosferi u kojoj će se odvijati predstojeći izbori u aprilu.

FBD zato smatra važnim da ovaj incident što pre dobije svoj sudski epilog i da se za njega mora izreći  najoštrija kazna u skladu sa zakonom.

FBD u tom kontekstu naglašava da će, ako država za tako nešto nema ni snage ni autoriteta, ceo proces jučerašnjeg izglasavanja ustavnih amandmana nominalno usmerenih na pospešivanje rada sudova i tužilaštva biti uzaludan.