HELSINŠKI ODBOR ZA LJUDSKA PRAVA U SRBIJI I SANDŽAČKI ODBOR ZA LJUDSKA PRAVA
9. januara 2022. objavili su zajedničko saopštenje za javnost pod originanim naslovom  
Intenzivna kampanja mržnje prema Bošnjacima koje prenosimo u celini

 

Rastu pretnje Bošnjacima u Sandžaku   

 

Zbog niza novih incidenata kojima se pesmama i grafitima veličaju genocid i ratni zločinci, a Bošnjacima se preti novim pokoljem, napetost i strah u Priboju i među Bošnjacima u Sandžaku raste. Čak i tokom Badnje večeri desetina mladića je sa bakljama ispred džamije izvikivala uznemiravajuće pretnje „Božić je, Božić je, pucaj u džamije”. Intenzivna kampanja, koja traje mesecima i čiji su preteći slogani: “Od Priboja pa do Haga, svi su uz Ratka generala, “Ratko Mladić heroj”, murali sa likom Ratka Mladića, te poruke mržnje na društvenim mrežama, stovrila je atmosferu netrpeljivosti i nepoželjnosti Bošnjaka u tom kraju i u Srbiji.

Reakcija države na te ispade je blaga ili češće nikakva, posebno na one koje su počinili policijski službenici.

U medijima pod kontrolom vlasti cirkulišu razne teorije koje Sandžak stigmatizuju, jer se percipira kao sporna teritorija koja može biti uzrokom novih nestabilnosti. Sandžak se smatra važnom tačkom na tzv. zelenoj transverzali i kao put za teroriste, što je bilo okosnica propagnade za pripremu rata i zločina protiv Bošnjaka. Incidenti su učestali baš u Sandžaku, jer se tretira kao poslednja ofanziva protiv “zelene transverzale” i predstavlja pokušaj da se dovrši etničko čišćenje. Eskalacija srpskog nacionalizma kako u Srbiji, tako i u Republici Srpskoj oživljava strahove Bošnjaka i neizvesnost u pogledu njihove budućnosti. Rast islamofobije i stalna fiksiranost na islamski ekstremizam je u funkciji opravdavanja zahteva za secesiju Republike Srpske i pojačanog pritiska na Bošnjake i njihovu marginalizaciju u Sandžaku.

Uprkos očiglednom zanemarivanju države ovog regiona, Bošnjaci su proteklih decenija ulagali puno dobre volje u očuvanje dobrih međususedskih odnosa Srba i Bošnjaka.

Helsinški i Sandžački odor za ljudska prava smatraju da je država dužna da napravi konkretne korake kako bi obezbedila sigurnost svih građana podjednako, kao i da je njena obaveza da se angažuje na uspostavljanju poverenja Bošnjaka prema nadležnim državnim organima.

Helsinški I Sandžački odbor za ljudska prava takodjer očekuju od međunarodnih faktora da obrate pažnju na događanja u Sandžaku dok ne bude kasno. Jer, na delu je intenzivna implementacija projekta “srpski svet”.