Beograd, 5.1.2022.


SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

OPASNOSTI ĆUTANJA

Forum za bezbednost i demokratiju izražava krajnju zabrinutost i zatečenost pred mukom nadležnih i odsutstvom njihovog reagovanja dok se kao država i društvo sočavamo sa evidentnim bezbednosnim pretnjama i incidentima, a koji se ne smeju prećutati i gurati pod tepih.
FBD u tom smislu ukazuje da smo tokom proteklih prazničnih dana, sukcesivno i gotovo istovremeno, svedočili upravo takvim pretnjama i incidentima koji se dotiču,međunarodne,unutrašnje i individualne bezbednosti u Srbiji.

FBD je zaprepašćen ćutanjem države pred novim skandalom portparolke Ministarstva spoljnih polova Rusije, čije reči kako odbrambena bezbednost Srbije zavisi od brzine reagovanja Rusije, bacaju tešku senku i jačaju ionako velike sumnje u pogledu stvarnih namera ove zemlje prema Zapadnom Balkanu i kolektivnim naporima da on postane sastavni deo Evropske unije.
U tom smislu očekujemo hitnu reakciju bar ministarstava odbrane i spoljnih poslova Srbije.

FBD ističe jednaku i još veću zabrinutost i užasavanje povodom događaja u Priboju, u kome se jedan pripadnik policije, koja bi trebalo da vodi računa o bezbednosti građana, sa svojim društvom veselio uz pevanje pesama o najmonstruoznijim zločinima kojima smo svedočili u ratovima vođenih devedestih godina u bivšoj zajedničkoj državi.
U tom smislu očekujemo hitnu javnu i nedvosmislenu osudu i reakciju nadležnih
iz Policije, a posebno Ministra unutrašnjih poslova. Ministra baš zato što bi se njegovo dalje ćutanje o skandalu u Priboju moglo shvatiti kao prava slika odnosa vlasti prema ratnim zločinima devedesetih, kao i podsticanje nacionalne mržnje i netrpeljivosti, a i jer su, ne retko, u dobrom delu javnosti, upravo tako sagledavane i neke ministrove reči i istupi.

FBD ne na poslednjem mestu pominje i osuđuje i nedavne bezednosne incidente uperene protiv aktivistkinje gđe. Aide Ćorović u Beogradu, koje vidi kao ponavljanje simptoma sukoba koji se razbuktava i podstiče u Srbiji, a koji se direktno tiče odnosa prema ratovima vođenih devedesetih godina u bivšoj Jugoslaviji.
U tom smislu očekujemo i javnu reč osude od strane čelnika grada Beograda, čija je ona sugrađanka.

FBD veruje da je civilno društvo u Srbiji još uvek u stanju da prepoznaje opasnosti koju bezbednosni incidenti o kojima se ćuti nose, i poziva sve organizacije civilnog društva, pa i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog,  a posebno medije, da još aktivnije učestvuju u njihovom razobličavanju - kad to već država i međusobno zabavljene političke stranke, na vlasti i u opoziciji, za to nemaju snage, spremnosti ili volje.